Aplica filtre

Categoria

Pret

leilei

Brand

Grosime electrozi (mm)

Material

Electrozi RUTILICI | BAZICI

Afișez 1 - 21 din 22 de rezultate

Filtre

Ce sunt și cum se folosesc electrozii rutilici

Ce sunt electrozii rutilici

Electrozi de sudura rutilici se folosesc la aparatele de tip MMA, dispozitive care lucrează cu electrozi înveliți. Principalele lor caracteristici sunt următoarele: pot fi utilizați atât pentru sudură în curent continuu, cât și alternativ, produc un arc electric foarte stabil, au o baie de sudură foarte fluidă, datorită conținutului bogat de hidrogen, pot fi utilizați pentru sudarea din toate pozițiile, iar sudura finală va fi una aspectuoasă, însă nu foarte rezistentă. 

Ce alte tipuri de electrozi mai există

Dacă vrei să sudezi cu un aparat MMA, nu cauți doar electrozi rutilici de 3.2 mm, 2 mm etc., ci e posibil să ai nevoie și de celelalte variantei care există. 

Mai poți întâlni electrozi bazici, care nu au un conținut foarte mare de hidrogen, și au o baie de sudură vâscoasă, ceea ce contribuie la o sudare ușoară din toate pozițiile. Aceștia nu au un arc electric foarte stabil, iar amorsare este mai dificilă. Electrozi bazici se folosesc doar pentru sudură în curent continuu, pe materiale subțiri. Rezultatul este o sudură foarte rezistentă.

Dacă e necesar să sudezi în curent continuu, cu tensiune ridicată, ai nevoie de electrozi celulozici. Aceștia conțin mult hidrogen, nu produc material rezidual, dar oferă o sudură neregulată.

Etapele procesului de sudură

Pentru a suda într-un mod cât mai corect trebuie să urmărești o serie de etape:

  1. Inspectează aparatul, cablurile și accesoriile, pentru a fi în stare bună de funcționare și corect instalate. Urmărește clar instrucțiunile din manualul de utilizare.
  2. După ce ai pregătit totul, ai prins cleștele de masă pentru a nu te electrocuta și ai fixat electrodul (folosești electrozi de 2 mm, 2.5 mm, 3.2, în funcție de grosimea materialului), începe să sudezi cu răbdare și calm. Dacă e necesar, fă reglaje pentru a obține un arc electric cât mai calitativ.
  3. Continuă să sudezi până când pe obiectul dorit s-a depus suficient material pentru a obține un rezultat cât mai rezistent.
  4. Așteaptă ca zona în care ai sudat să se răcească.
  5. Lovește cu ciocanul special pentru zgură obiectul sudat, pentru a îndepărta excesul.
  6. Cu ajutorul unei perii de sârmă curăță sudura. 

Întrebări frecvente

Ce tipuri de materiale pot fi sudate?

Atâta timp cât ai aparatul potrivit și folosește electrozi compatibil, poți să sudezi o mulțime de materiale:

  • oțel,
  • fontă,
  • aluminiu,
  • nichel,
  • cupru,
  • titan și aliajele lor,
  • dar și inox.

Ce proprietăți trebuie să îndeplinească electrozii de sudură?

Dacă sunt de calitate, electrozii rutilici de 2 mm sau de alte dimensiuni trebuie să îndeplinească o serie de cerințe: să îi ofere stabilitate arcului electric, să contribuie la topirea uniformă a învelișului și sârmei, să aibă un rezultat de calitate, observabil prin cordoane de sudură fără defecte și productivitate ridicată, să facă posibilă îndepărtarea cu ușurință a zgurei, să aibă un nivel redus de toxicitate și să își păstreze proprietățile mecanice chimice și fizice.

Câte tipuri de sudare există în funcție de energia folosită

Când vine vorba de procesul de sudură, acesta poate fi puse în aplicare cu ajutorul diverselor tipuri de energie – electrică, chimică și mecanică. 

Sudarea cu energie electrică se face cu ajutorul arcului electric, a plasmei, a fasciculelor de electroni și fotoni, prin rezistență electrică sau curenți de înaltă frecvență. 

Referitor la sudarea cu energie chimică, aceasta are loc prin flacără, explozie sau în foc de forjă. La acest tip de sudare intră și cea aluminotermică. 

Sudarea prin frecare, percuție, presiune la rece sau cu ultrasunete se face cu ajutorul energiei mecanice.