Electrozi INCARCARE DURA

Categoria

Pret

leilei

Brand

Grosime electrozi (mm)

Material

Afișez toate cele 11 rezultate

Filtre

La ce se folosesc electrozii de încărcare dură

Ce sunt electrozii de încărcare dură

Electrozii de acest tip sunt consumabile care contribuie la creșterea gradului de rezistență la uzură a unui anumit obiect ce este sudat. Durificarea prin acest tip de sudură se face prin adăugarea de noi straturi, mai groase, care au rolul de a face îmbinări mai rezistente și cordoane de sudură ce apoi pot fi și prelucrate prin sudură sau alte tehnici. 

Criterii de selecție pentru electrozii de încărcare dură

Cele mai importante detalii de luat în calcul atunci când vrei să cumperi electrozi de încărcare dură sunt legate de:

  • Duritate – acest indicator este redat sub formă de cifre, mai exact este vorba de indicele HB/HRC. Cu cât această valoare este mai mare, cu atât și rezultatul final va fi unul mai durabil. De obicei la fiecare produs în parte nu se spune doar valoarea, ci se dau și detalii cu privire la ce semnifică un anumit număr.
  • Temperatura de uscare – aspectul acesta este important dacă vrei să știi care este timpul de așteptare atunci când folosești anumiți electrozi. Dacă temperatura este mai mare, se va usca mult mai repede.
  • Dimensiuni – aici ne va interesa diametrul, pentru a alege electrodul potrivit pentru grosimea materialului ce urmează a fi sudat. 
  • Curentul de sudură recomandat – de obicei, acest lucru se stabilește în funcție de grosimea electrodului. Cu cât diametrul este mai mare, cu atât va fi necesar un amperaj mai ridicat. 
  • Poziția de sudare – este bine să ai în vedere și acest lucru, pentru a te asigura de faptul că electrodul îți va permite să sudezi în modul în care ai nevoie.

Care este diferența dintre HB și HRC

Vei observa că atunci când este vorba de electrozii de încărcare dură întâlnești frecvent acești termeni. 

  • HB (Brinell Hardness) face referire la duritatea Brinell care este utilizată atunci când se lucrează cu materiale mai moi, precum este oțelul înainte de a fi tratat termic. 
  • HRC (Rockwell Hardness) se aduce în discuție când este vorba de indicii pentru materiale mai dure, care de cele mai multe ori au fost tratate termic.

Practic, dacă indicele de duritate e exprimat în HB avem de-a face cu un material mai moale, daca este exprimat în HRC, acesta e mai dur.

Întrebări frecvente

Este necesară preîncălzirea atunci când sudez cu electrozi de încărcare dură?

Atunci când sudezi cu astfel de electrozi preîncălzirea nu este mereu necesară. Rezultatul va fi unul calitativ chiar și atunci când lucrezi cu oțeluri slab aliate. 

Se recomandă preîncălzire la 250-300 grade Celsius doar dacă este vorba de materiale voluminoase și grele. 

Ce aparate pot folosi pentru a utiliza electrozi de sudură cu încărcare dură?

Acești electrozi sunt compatibili cu aparatele de tip MMA (Manual Metal Arc), care folosesc tehnici de sudură tradiționale, prin care e topit atât materialul, cât și electrodul, cele două împreunându-se și formând cordonul de sudură.

Ce tipuri de electrozi mai sunt folosiți la sudura MMA?

De cele mai multe ori, în sudura MMA sunt întâlniți următorii electrozi:

  • rutilici – pot fi utilizați pe aparatele ce folosesc curent alternativ, dar și continuu, producând un arc electric cu stabilitate bună, conținut mare de hidrogen și baie de sudură fluidă. Se pretează foarte bine pe materiale subțiri și pot fi utilizați cu succes pentru sudură verticală și orizontală.
  • bazici – au marele avantaj al faptului că pot fi folosiți pentru a suda din toate pozițiile, însă doar pe dispozitivele care permit utilizarea în curent continuu. Acționează cu ușurință când vine vorba de materiale subțiri și au un conținut mic de hidrogen, având o baie de sudură vâscoasă.
  • celulozici – conțin mult hidrogen, fapt pentru care nu produc multă zgură și sunt compatibili cu sudura în curent continuu, la tensiune ridicată.