CONTROL NEDISTRUCTIV

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 3 rezultate

Filtre

În ce scopuri este folosit un spray penetrant la sudură

Spray-ul penetrant pentru sudură este un produs care se folosește atunci când se dorește să se observe eventualele defecte ale unei piese care a fost sudată. Este simplu de folosit și poate fi utilizat chiar și înainte de a acționa asupra unor obiecte, pentru a vedea că totul este în regulă.

Folosirea unui astfel de produs face parte din metodele de control nedistructiv în sudură. Acest ultim termen este folosit pentru a defini modalitatea prin care este controlată/testată rezistența unei piese, fără a fi necesar să fie demontată sau distrusă. 

Controlul nedistructiv este întâlnit într-o mulțime de industrii: automobile, construcții navale, aeronautică, energie electrică etc. Această modalitate de control a apărut și s-a dezvoltat ca urmare a unor evenimente neplăcute care s-au produs de-a lungul timpului și care s-au soldat cu pierderea de vieți omenești. Astfel, s-a ajuns la utilizarea unor metode care să ajute la realizarea unor piese și structuri cât mai rezistente și la remedierea eventualelor defecte cu mult mai mare ușurință.

Cum se utilizează un spray penetrant?

Pentru a folosi corect spray-urile penetrante trebuie de regulă să urmezi o serie de pași:

  • curăță zona asupra căreia vrei să acționezi, pentru a nu avea ulei, praf sau alte impurități;
  • aplică spray-ul penetrant și lasă-l să acționeze, conform instrucțiunilor de pe ambalaj;
  • curăță excesul rămas, cu ajutorul unui degresant, apoi ai răbdare ca totul să se usuce foarte bine;
  • pulverizează în strat foarte subțire un lichid absorbant, care va avea rol de a evidenția defectele.

Criterii de selecție

Dacă este momentul să cumperi un spray pentru a descoperi defectele unei piese sudate, iată ce să ai în vedere:

  • Timpul de acționare – acest aspect face referire la cât va trebui să aștepți ca penetrantul să acționeze și să facă vizibile aspectele neplăcute ale unui obiect. De obicei timpul este de maximum 30 de minute. Este bine să ai răbdare, pentru a pătrunde substanța și în spațiile mai dificile.
  • Cantitatea – recipientele în care vine acest lichid pentru penetrare sunt de 400 ml sau 500 ml. Nu este o diferență foarte mare, dar este posibil să conteze în funcție de cât de mult ai de lucru. În cazul în care sudezi zi de zi și folosești frecvent astfel de produse, este posibil să ai nevoie să cumperi mai multe recipiente. 
  • Culoarea – spray-urile de acest tip pot avea diverse culori. Ideal ar fi să alegi ceva ce să fie cât mai vizibil pentru tine. Cel mai frecvent găsești variante alb, roșii sau albastre.
  • Modul de vizualizare – în acest caz ai prezente trei tipuri de produse: contrast de culoare (sunt vizibile în lumina zilei sau la lumină artificială), fluorescente (necesită o lampă ultravioletă pentru a fi vizibile) și cu dublu scop (sunt vizibile atât la lumina naturală/artificială, cât și la cea dată de o lampa UV).

Întrebări frecvente

Ce alte metode de control nedistructiv există?

Controlul nedistructiv este un proces foarte complex, care se aplică și în cele mai grele industrii, dar și în cele ușoare. Se poate face prin multe modalități, în funcție de aparatele disponibile, de ușurința cu care pot fi descoperite defectele, de acuratețe și așa mai departe. Acestea fiind zise, pot fi întâlnite metode de control nedistructiv prin:

  • radiații penetrante – acestea interacționează cu pelicule fotosensibile, prin raze X sau gamma.
  • magnetoscopie – utilizată pentru a descoperi defecte la materiale feromagnetice. Se face prin intermediul pulberii magnetice sau a benzilor magnetografice.
  • curenți turbionari – se realizează prin inducerea unor curenți în pereții țevilor și este eficientă doar pentru grosimi de până la 5 mm. Este utilizată în mod special când vine vorba de țevi cu diametru exterior de cel mult 140 mm.
  • ultrasunete – este o metodă ce descoperă defectele aflate în profunzime, deoarece folosește rezoluții ridicate. Se bazează pe unde mecanice care sunt transmise de un element piezomagnetic, la o frecvență de 2-5 MHz.
  • lichide penetrante – această opțiune este întâlnită și la spray-uri. Se aplică un penetrant, apoi se curăță excesul și se vine cu un material absorbant care va scoate în evidență defectele. 
  • controlul vizual – este o metodă clasică, ce se face cu ajutorul unor accesorii precum lupe, endoscoape, lămpi. Poate fi precisă și de succes dacă este pusă în practică de persoane experimentate.

Pot fi aplicate spray-urile penetrante și pe materiale neferoase?

Da, aceste produse pot fi utilizate și pe materiale neferoase, însă nu doar pe metale neferoase, ci și pe sticlă, ceramică, plastic sau tot felul de materiale sintetice. Pentru siguranță este recomandat să fie testat spray-ul pe o suprafață mai redusă, mai ales dacă este vorba de materiale sintetice.