Electrozi Sudura CUPRU

Categoria

Brand

Grosime electrozi (mm)

Material

Afișez toate cele 2 rezultate

Filtre

Electrozi de cupru – ce sunt și cum îi aleg

Cum aleg electrozii pentru cupru

La fel ca la oricare material, trebuie să îți îndrepți atenția spre electrozi care sunt compatibili, care pot suda cupru. În specificațiile fiecărui produs ți se va spune pentru ce anume este potrivit, așadar, nu ar trebui să fie dificil.

Mai departe, alege diametrul potrivit. Aici trebuie să ții cont de cât de gros este materialul de bază. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât și electrodul trebuie să aibă un diametru mai generos. În același timp, ai în vedere faptul că utilizarea unor electrozi de cupru cu diametru mai mare necesită și un consum de energie mai semnificativ.

Dacă nu ai de sudat foarte mult cupru, urmărește să cumperi electrozi care să fie de ajutor și pentru a suda și alte materiale cu care obișnuiești să lucrezi – bronz, alamă etc. 

Tehnologii de sudare pentru cupru

Cuprul poate fi sudat cu o mulțime de tipuri de aparate:

  • MMA – folosind electrozi de sudură pentru cupru;
  • MIG-MAG – cu ajutorul sârmelor pline de cupru;
  • TIG-WIG – cu baghete de cupru;
  • aparate de tăiere cu plasmă;
  • cu echipamente de brazare cu flacără.

Sunt multe aparate pe care le poți folosi, așadar, înarmează-te cu răbdare și pune-ți în aplicare toate cunoștințele pe care le ai. Dacă sudezi pentru prima dată, nu îți face griji, deoarece practicând o să ai rezultate din ce în ce mai bune.

Tehnici de lipire a cuprului

Sunt mai multe modalități de lipire a cuprului și este bine să cunoști termenii folosiți, pentru a ști exact ce semnifică fiecare și cum pot fi puși în practică:

  • Sudura – se face cu ajutorul unor aparate care folosesc căldura pentru a lipi. Pentru a fi realizate diverse tehnici de sudură se folosesc aparate ca cele specificate mai sus. Sudura poate fi făcută cu sau fără material de adaos și îmbinarea se realizează în urma topirii.
  • Lipirea moale (soldering) – este o tehnică folosită mai ales la circuite electrice și la instalații sanitare din cupru. Ca și material de adaos se poate folosi staniu și plumb, iar temperatura la care poate ajunge aliajul poate fi de 450 grade Celsius. Lipirea moale duce la o rezistență de 5-7 daN.mm2 și se realizează cu ciocanul de lipit, cu flacără.
  • Lipirea tare (brazarea) – se face la temperaturi ce pot ajunge chiar și la 1200 grade Celsius și la final rezistența va fi foarte mare, de 50 daN/mm2. În acest caz, materialul de adaos poate fi un aliaj din aluminiu și zinc, cupru și zinc sau argint, cupru si zinc. Combinația de aliaje se alege în funcție de materialele ce urmează a fi sudate. Lipirea se face cu flacără, după ce se curăță foarte bine suprafața înainte.

La toate aceste tehnici trebuie să se folosească un echipament corespunzător care să protejeze cât mai bine persoana care execută lucrarea.

Întrebări frecvente

De ce este atât de important echipamentul de protecție mai ales la cupru?

Indiferent de ce material sudezi, echipamentul de protecție e foarte important. La cupru însă trebuie să acorzi și o mai mare grijă, deoarece acest material conduce căldura într-un mod foarte eficient și se va încălzi foarte repede.

Ce pastă decapantă folosesc pentru cupru?

Pentru a curăța oxizii de pe piesele de cupru ce au fost sudate poți folosi colofoniu, iar pentru obiectele din aliaje de cupru folosește stearina.

Sunt scumpi electrozii pentru cupru?

Dacă vrei să cumperi electrozi pentru brazare cupru, aceștia au prețuri destul de variate, deoarece depind de tipurile de produse pe care le cumperi, de câte bucăți ai într-un pachet, la ce materiale mai pot fi folosiți etc.