TRAS TABLA / Sudura in Puncte

Categoria

Brand

Alimentare (V)

Tip Racire Pistolet

Tip Sursa Putere

Afișez singurul rezultat

Filtre

Cum aleg un aparat de sudură în puncte

Ce este sudura în puncte

Sudura în puncte este un procedeu care constă în unirea mai multor foi metalice, fără a fi necesar să se adauge suplimentar material. Practic, bucățile de tablă sunt prinse între ele cu ajutorul electrozilor, prin aplicarea unui curent foarte intens. Locul în care se prind foile metalice poartă denumirea de punct de sudură.

Acest dispozitiv mai e întâlnit și sub numele de aparat de tras tablă, deoarece cu ajutorul lui se acționează cu precădere asupra acestor tipuri de plăci. Procedura este întâlnită mai ales în domeniul auto, mai exact în tinichigerie. 

Etapele procesului de sudură în puncte

Dacă vrei să lucrezi cu un aparat de sudură în puncte, trebuie să urmărești îndeplinirea mai multor etape. 

Într-o primă fază, trebuie să poziționezi cât mai bine electrozii între foile de tablă, având grijă să îi fixezi acolo unde este nevoie să dai punctul de sudură. Mai departe, ce trebuie să faci este să folosești aparatul pentru a suda și să faci presiune între cele două foi de tablă, pentru a permite curentului să topească electrozii și să se formeze acea zonă de metal lichid, care prinde materialele între ele. 

La final, eliberezi presiunea exercitată pe foi și treci la următorul punct de sudură.

Cum aleg un aparat de sudură în puncte

Un dispozitiv de sudură în puncte, poate fi folosit ca aparat de îndreptat tabla, de strâns sau de sudat. El trebuie ales cu grija, având în vedere o serie de criterii de selecție:

  • Curentul de sudură – aici lucrurile sunt destul de simple – dacă folosești un curent de sudură scăzut (până în 200 A), timpul de lucru trebuie să fie mai îndelungat, iar dacă folosești un curent mai ridicat, timpul e mai redus. Trebuie însă să controlezi cu grijă totul, pentru a nu supraîncalzi dispozitivul. Cel mai bine ar fi să achiziționez un model cu timer incorporat (standard, cu control manual sau digital).
  • Puterea – acest criteriu face referire la capacitatea unui aparat de a suda tablă mai groasă sau mai subțire. Cu cât acest indice e mai mare, cu atât și performanțele vor fi mai bune.
  • Portabilitate – multe din aparatele de sudură în puncte nu sunt portabile, ci staționare. Acestea au nevoie de transformatoare puternice, de 400 V, și lucrează cu electrozi de cupru sau aliaj de cupru și aluminiu. Sunt însă și variante mai reduse ca dimensiuni, care sunt ușor de manevrat și permit ajustarea parametrilor de lucru, însă nu sunt atât de eficiente când vine vorba de sistemul de răcire ale electrozilor.
  • Accesorii – frecvent aceste dispozitive vin însoțite de accesorii. Cel mai frecvent poți întâlni:
    • cablu cu pistolet multifuncțional,
    • cablu cu clește de masă,
    • accesorii pentru oțel,
    • perie de curățat,
    • chei și imbusuri etc. 
  • Lungimea cablului de alimentare – pentru a nu fi necesară utilizarea unui prelungitor, cumpără un aparat care să aibă firul pentru alimentare cât mai lung. De regulă, o lungime de 4 metri ar trebui să fie suficientă 

Întrebări frecvente

Ce e important atunci când vreau un aparat de sudură pentru tabla auto?

Un aparat ce urmează a fi folosit în industria tinichigerie auto ar trebui să vină cu caracteristici precum protecție termică și posibilitatea reglării timpului de sudură. Totodată, de ajutor ar putea fi și posibilitatea trecerii de la curent continuu la alternativ. 

Pentru ca aceste dispozitive se utilizează frecvent la tinichigerie, e bine ca și dimensiunile să fie mai reduse, pentru a nu fi obositor de folosit.

Cât costă un aparat de sudură în puncte, profesional?

Dacă ai un atelier auto sau o altă afacere ce presupune sudura în puncte, atunci trebuie să ai în vedere achiziționarea unui aparat profesional. Astfel de modele nu sunt de regulă portabile, ci sunt destul de voluminoase, au nevoie de o tensiune de alimentare de 400 V și folosesc un curent ce poate trece și de 10.000 A. Bineînțeles, ele vin și cu un cost pe măsură, care de multe ori depășește și 20.000 RON. 

Sunt însă și variante mai simple, utile în locuință sau în cadrul afacerilor mai mici, care au un preț accesibil, de până în 4.000 lei.