Aparate Sudura TIG - WIG

Categoria

Pret

leilei

Brand

Alimentare (V)

Curent Max. (A)

Grosime electrozi (mm)

Tens. mers in gol (V)

Tip Racire Pistolet

Tip Sursa Putere

Afișez toate cele 12 rezultate

Filtre

Ce e important la un aparat de sudură TIG AC/DC

Ce este un aparat de sudură TIG AC/DC

Un aparat de sudură TIG AC DC este unul dintre cele mai performante dispozitive pentru sudat, fiind apreciat pentru mai multe avantaje, printre care:

  1. poți să sudezi atât materiale mai ieftine, cât și unele mai scumpe (oțel, aluminiu, cupru, bronz, fontă, titan, zirconiu);
  2. cordonul de sudură va fi unul plăcut ca aspect;
  3. permite realizarea unei suduri foarte rezistente.

Dacă te întrebi cum funcționează un astfel de aparat, ei bine, se folosește de un electrod inconsumabil, care este fabricat din wolfram sau tungsten, iar suprafața de sudare nu se va oxida, deoarece se folosește un gaz protector.

Aparatele de sudură TIG ce funcționează în curent alternativ folosesc frecvențe cuprinse între 20 și 200Hz și au o tensiune de ieșire în formă dreptunghiulară. Cele care funcționează în curent continuu au în interior un dispozitiv care le ajută să transforme semnalul emis de curent din alternativ în continuu. De obicei aparatele TIG permit atât sudura în curent alternativ (AC), cât și continuu (DC).

Cum aleg vârful în funcție de tipul de curent folosit

Pentru a folosi în mod corect un aparat de sudura AC DC TIG, ține cont de următoarele aspecte:

  • se folosește un electrod cu vârf foarte ascuțit dacă trebuie sudate materiale foarte subțiri, în curent continuu;
  • este nevoie de un electrod cu vârf plat dacă se sudează la intensitate foarte mare;
  • se recomandă folosirea unui electrod cu vârf ascuțit, dacă se sudează în curent alternativ.

La ce sa fiu atent când cumpăr un aparat de sudura TIG AC DC

Dacă este momentul să cumperi un aparat TIG AC DC urmărește detaliile cu privire la:

  • Tipul de aparat – mai exact, trebuie să te gândești dacă ai nevoie de un model de hobby sau de unul profesional. Daca folosești rar sudura TIG pentru diverse activități din gospodărie, atunci va fi rentabil pentru tine să achiziționezi un produs din prima categorie. Dacă ai o afacere ce necesită frecvent acest tip de sudură, dacă vrei să faci lucrări de precizie și finețe, atunci vezi un model profesional.
  • Dimensiuni – pentru a fi cât mai ușor să manevrezi un aparat de sudură TIG, ai nevoie de un dispozitiv care să cântărească în jur de 3-4 kg. Sunt multe astfel de variante, însă de obicei vorbim de produse de hobby sau semiprofesionale. În atelierele mari se utilizează aparate de 18-20 kg, care au și dimensiuni mai mari. Gândește-te dacă vrei sau nu flexibilitate și dacă ai unde să depozitezi produsul pe care îl dorești.
  • Caracteristici cheie – apreciate de mulți, aceste detalii pot îmbunătăți experiența pe care o ai cu un aparat de sudură TIG AC/DC:
    1. ecran digital,
    2. buton pentru trecerea rapidă dintr-un mod în altul,
    3. pulse (selectarea rapidă în funcție de grosimea materialului),
    4. wireless (pentru a transmite diverse date pe un gadget) sau
    5. ventilație.
  • Conținutul pachetului – aparatele de sudură vin însoțite de o serie de elemente și accesorii ce pot fi de mare folos. De regulă poți regăsi:
    1. ciocan,
    2. clește de masă,
    3. cabluri și conectori,
    4. electrozi,
    5. elemente de protecție etc.

Avantajele și dezavantajele unui aparat de sudura TIG

Ce este un aparat de sudura TIG-WIG

Multe persoane își cumpără pentru propria locuință sau afacere un aparat de sudură AC/DC, MIG-MAG, cu sudare electrică pe arc sau ce alte tipuri mai există, deoarece au nevoie de astfel de echipamente pentru tot felul de reparații și proiecte. 

Aparatele de sudură se aleg în funcție de ce anume vrei să faci, în funcție de materialele pe care vrei să le unești. Totodată, nu uita că ele au nevoie și de consumabile, pe care trebuie să le alegi în funcție de fiecare model în parte. 

În cele ce urmează îți vom vorbi despre modelele de tip TIG-WIG. Acestea permit o sudare de înaltă calitate, recomandată pentru materiale precum:

  • oțel,
  • cupru,
  • aluminiu,
  • nichel și
  • diverse alte aliaje.

Sudura în acest caz se face cu plasmă, iar procedura în sine presupune ca arcul electric să ardă între electrodul wolfram (un electrod neconsumabil) și piesă.

Avantajele aparatelor de sudura TIG-WIG

Un aparat de sudura TIG WIG vine în întâmpinarea ta cu o serie de avantaje pe care e bine să le iei în calcul. În primul rând, procedura în sine este una foarte precisă, rezultatele în timp sunt durabile, iar în urmă nu rămân reziduri. Totodată, ține cont de faptul că un astfel de dispozitiv permite sudarea unei game largi de materiale și aliaje, feroase și neferoase, inclusiv a celor subțiri.

Dezavantajele unui aparat de sudura TIG-WIG

În ceea ce privește dezavantajele, trebuie să știi că un aparat de sudura TIG, profesional este un produs destul de costisitor, iar la prețul lui se mai adaugă și gazul necesar sudurii, care va duce la un cost și mai ridicat. Totodată, nu este un dispozitiv pe care îl poate folosi oricine, ci e recomandat doar celor cu experiență în domeniu. Rezultatul final va fi unul de înaltă calitate, însă pentru asta va trebui să pierzi ceva mai mult timp, deoarece procesul de lucru este mai lent. 

Întrebări frecvente

Ce norme de siguranță trebuie să respect când sudez?

Atunci când sudezi, pentru siguranță, trebuie să respecți o serie de reguli:

  1. nu intra în contact direct cu circuitul de sudură,
  2. folosește echipamente de protecție adecvate,
  3. nu utiliza aparatul conectat la o priză care nu are împământare sau prezintă defecte,
  4. nu lucra într-un mediu cu umiditate ridicată,
  5. nu folosi dispozitivul în preajma unor materiale inflamabile,
  6. sudează într-o încăpere bine aerisită,
  7. deconectează întotdeauna aparatul după ce ai terminat de lucrat,
  8. nu folosi un dispozitiv defect.

Toate aceste reguli trebuie respectate cu strictețe cand folosești un aparat de sudura TIG, aluminiu sau orice alt tip de aparat.

Ce prețuri au aparatele de sudura TIG-WIG?

Așa cum aminteam și mai sus, aceste produse sunt destul de costisitoare, deoarece și oferă performanțe foarte bune. Cele mai ieftine modele pe care le poți găsi pe piață pornesc de la circa 800 lei și pot crește până în jurul sumei de 25.000 lei. Cu cât vrei un model mai performant și folosit la scară mai largă, cu atât și investiția trebuie să fie una pe măsură.

La ce să fiu atent când cumpăr un aparat de sudura TIG-WIG?

Un astfel de produs trebuie ales cu grijă, pentru a te asigura de faptul că ai cumpărat ce trebuie. 

În primul rând trebuie să fii atent la performanțe. Acestea sunt date de durata activității de lucru, plaja de reglare a curentului de intrare și ieșire, tensiunea de mers în gol, randament, și gradul de protecție. 

Apoi, e important să optezi pentru un aparat care să aibă funcții utile, care îți oferă o experiență plăcută și ușoară:

  • diverse moduri de lucru,
  • posibilitatea utilizării cu ajutorul unui generator,
  • afișaj digital sau protecție la supraîncălzire și scurtcircuit. 

Dacă vrei ca din punct de vedere fizic să îți fie ușor să folosești un astfel de aparat, trebuie să iei în calcul dimensiunile și greutatea. 

În final, tine cont de faptul că fiecare produs vine însoțit de accesorii și consumabile. Alege un pachet cât mai convenabil pentru nevoile tale.

De ce echipamente de protecție am nevoie?

Având în vedere faptul că vorbim de sudură, în primul rând gândește-te la cum îți poți proteja cât mai bine ochii. Ai nevoie fie de o cască pe care o bagi pe cap și are inclusiv protecție pentru ochi, fie de o mască ce se ține în mână și de ochelari pentru protecție suplimentară. Totodată, în timpul sudurii sar scântei, motiv pentru care e recomandat să folosești îmbrăcăminte (salopetă, șorț, mănuși) și încălțăminte de protecție.

Ce dezavantaje prezintă sudura TIG?

În primul rând ai în vedere faptul că investiția în aparatură și electrozi este ceva mai mare față de cea pe care trebuie să o faci pentru alte tipuri de aparate de sudură. Apoi, ține cont de rapiditatea cu care se sudează, deoarece cu un astfel de dispozitiv procesul în sine este mai lent și ai nevoie de mai mult timp și răbdare. Totodată, pentru rezultate foarte bune e nevoie de experiență, așadar, ia-ți timp pentru a practica.