Aplica filtre

Categoria

Pret

leilei

Brand

Grosime electrozi (mm)

Material

Electrozi Sudura MMA

Afișez 1 - 21 din 35 de rezultate

Filtre

Tipuri de electrozi întâlniți la aparatele de sudură

Pentru a funcționa, orice aparat de sudură are nevoie de electrozi. Sunt multe clasificări ale acestor consumabile, iar noi vrem să ți le prezentăm pe cele mai populare.

Clasificarea electrozilor în funcție de metoda de sudare

Un electrod de sudură se alege în primul rând în funcție de aparat, mai exact de metoda de lucru pe care acesta o folosește. Astfel, vei întâlni:

  1. Electrozi de sudura MMA – aceștia sunt înveliți și se topesc în momentul în care sunt utilizați ca material de adaos. Se aleg în funcție de învelișul care îi acoperă și de intensitatea curentului electric. 
  2. Electrozi de sudura MIG/MAG – sunt aleși în funcție de materialele ce urmează a fi sudate, deoarece e foarte important pentru un rezultat bun, ca sârma de sudură să fie din material similar cu cel care se sudează.
  3. Electrozi de sudura TIG – aceștia nu sunt consumabili, ci sunt niște electrozi cu rol de a transmite curent electric. Se folosesc pentru a lucra în curent continuu, dar și alternativ și pot avea dimensiuni diferite, în funcție de intensitatea curentului folosit.

Clasificarea electrozilor în funcție de materialul folosit la învelișul acoperitor

Această clasificare se folosește în cazul aparatelor care lucrează cu electrozi de tip MMA (Manual Metal Arc).

  1. Bazici – conțin foarte puțin hidrogen, au o baie de sudura vâscoasă, pentru a fi folosiți în toate pozițiile și sunt utilizați pentru sudura în curent continuu. Nu sunt foarte stabili și pot fi întrebuințați doar pentru materiale subțiri.
  2. Rutilici – au în conținutul lor oxid de titan, motiv pentru care au o amortizare ușoară și oferă o bună stabilitate. Acești electrozi pot fi utilizați atât la sudura în curent continuu, cât și la cea în curent alternativ, pe verticală și orizontală. Pot fi folosiți în principal pentru materiale subțiri, neavând cea mai bună rezistență la materiale groase.
  3. Celulozici – sunt întâlniți când vine vorba de sudarea țevilor, nu produc multe material rezidual și conțin hidrogen. Se folosesc doar pentru sudarea în curent continuu, se pot utiliza în toate pozițiile și produc o sudură neregulată.

Clasificarea electrozilor în funcție de diametru

În funcție de cât este de gros materialul pe care vrei să îl sudezi, trebuie să alegi și electrozii.

  • 2 – 2.5 mm electrozi de 2 mm, până în 2.5 mm sunt folosiți atunci când elementele sudate au o grosime cuprinsă între 1.5 și 2.5 mm. 
  • 2.5 – 3 mm  sunt întâlniți în cazul în care trebuie sudate materiale cu grosime de 3 mm.
  • 3 – 4 mm folosim electrozi de 3.2, până în 4 mm când materialul asupra căruia se acționează are o grosime de 4-5 mm.
  • 4 – 5 mm –  sunt folosiți pentru materiale cu grosime  mai mare, de  6-10 mm. 

Întrebări frecvente

Care sunt etapele procesului de sudură?

Nu contează dacă folosești electrozi de sudură de 2.5 mm sau mai mari, trebuie să respecți o serie de etape atunci când sudezi.

Pentru început e necesar să pregătești aparatul, să îl verifici pentru a nu avea defecțiuni, să îl conectezi la o priză cu împământare și să te ocupi de montarea electrodului și de verificarea polarității.

După ce ai pregătit totul, trebuie să treci la sudarea propriu-zisă, însă nu înainte de a te echipă în mod corespunzător. 

După ce ai sudat cu grijă totul și ai ajuns la rezultatul dorit, verifică rezistența lucrării, după care curăță aparatul, accesoriile și masca, și depozitează-le în mod corespunzător.

Ce echipamente de protecție trebuie să folosesc?

Când vorbim de echipamentul de protecție pentru o astfel de activitate, în primul rând ne gândim la mască. Aceasta nu trebuie să lipsească, deoarece sudura poate fi foarte periculoasă pentru ochi și poate provoca chiar și orbire.

Totodată, pentru siguranță e bine să porți și:

  • pantaloni speciali (fabricați dintr-un material ignifug),
  • șorț (confecționat din piele de bovină),
  • bocanci (din piele de bovină, cu lamelă de siguranță),
  • dar și mănuși lungi (rezistente la tăiere și perforate).

Astfel vei avea o protecție mare în cazul unor incidente neplăcute.

Cum pot verifica rezistența sudurii?

Dacă te pricepi, cel mai simplu pot verifica rezistența sudurii vizual, fiind atent la porozitate. Mai sunt și persoane care pur și simplu rup o bucată de sudură și văd cât este aceasta de uniformă.

Unii folosesc și lichid sau pulbere magnetică și își dau seama de calitatea lucrării în funcție de cum pătrund acestea în material.