Freze Metal din Carbura

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 8 rezultate

Filtre

Freze de carbura biax – ce sunt și cum le aleg
Ce sunt frezele de carbură biax
Frezele de acest tip sunt accesorii de înaltă calitate, fabricate din carbură, un material foarte dur. Sunt rezistente la temperaturi foarte mari și fac față cu succes în aplicații de mare viteză, fiind mai rigide și mai rezistente la uzură decât variantele fabricate din alte materiale.
Frezele biax din carbură sunt utilizate în domeniul construcțiilor (și nu numai) pentru tăiere, modelare și șlefuire, iar pentru a fi puse în mișcare este necesară folosirea unei bormașini electrice sau pneumatice.
Cum aleg o freză de carbură biax
Pentru a cumpăra în cunoștință de cauză freze din carbură metalică, ai în vedere următoarele:

Tipul de cap – detaliul acesta face referire la forma capului de freză. Sunt mai multe variante pe care le vei regăsi:

oval – de ajutor pentru a acționa asupra pieselor turnate;
cilindric – este universal, fiind utilizat și pe suprafețe, dar și pe contur și raze;
conic – recomandat pentru debavurare, realizare de găuri conice și canale, dar și modele;
sferic – pentru prelucrarea contururilor și debavurarea găurilor.

Suprafața de lucru – aici ne referim la materialul asupra căruia freza trebuie să acționeze. Detaliile de acest tip le găsești în specificațiile fiecărui produs în parte, unde ți se va spune exact pentru ce îl poți folosi.
Diametru – dacă vrei să duci rapid la bun sfârșit o anumită lucrare, ai nevoie de o freză cu diametru cât mai mare. Însă, dacă vrei să faci lucrări de finețe, să pătrunzi cât mai ușor și adânc într-un material, freza trebuie să aibă un diametru cât mai redus.
Lungimea – acest aspect trebuie ales în funcție de cât de adânc vrei să ajungi când acționezi asupra unui material. Ține însă cont de faptul că o lungime foarte mare, duce și la instabilitate, dar și la vibrații mai puternice.
Unealtă compatibilă – fiecare accesoriu de acest tip pe care îl cumperi trebuie să se potrivească foarte bine cu aparatul la care urmează să îl atașezi. Altfel, riști să nu se potrivească și să dai banii degeaba.
Numărul de bucăți din set – poți cumpăra freze de carbură și la set, caz în care poți să ai un pachet cu variante identice sau diferite. Depinde de ce anume te interesează.

Ce tipuri de freze mai există, în afară de cele biax
Mai poți utiliza și freze cilindrice, care sunt caracterizate de prezența dinților elicoidați prezenți pe partea cilindrilor și sunt utile la degrosare, freze deget, pentru canelat (au dinți sub forma unor cuțite și pot pivota) și freze de tip disc, folosite la debitare. 
Întrebări frecvente
Ce să fac pentru a freza într-un mod cât mai productiv?
Pentru a avea parte de o productivitate cât mai bună atunci când frezezi, folosește-te de tehnica de frezare în sensul avansului. Asta presupune ca materialul asupra căruia se acționează să vină spre dinții frezei și se face cu dispozitive speciale, care au avans automat. 
Apoi, ține cont de faptul că pentru eficiență e bine să folosești freze cu diametru cât mai mic și dinți deși, dar și să eviți producerea de vibrații prin lungimi cât mai mici. 
În final, nu uita să fixezi cât mai bine obiectul asupra căruia acționezi și să eviți să scoți brusc din material capătul frezei.
În afară de carbură, din ce mai sunt fabricate frezele?
Un material foarte popular întâlnit la fabricarea acestor piese este oțelul rapid – HSS (High Speed Steel). Acesta își menține foarte bine proprietățile chiar și atunci când se lucrează la viteze mari.
Care e diferența dintre freze și burghie?
Frezele și burghiele sunt diferite, iar asta se vede în scopul în care sunt folosite. Frezele au mai mult rolul de a retușa, sculpta, mai ales pe orizontal și în laterale, totul făcându-se prin mișcări de rotație în jurul unui ax, pe când burghiele sunt utilizate cu scopul de a da găuri, prin mișcări de înșurubare.