Aparate Sudura MMA - DC

Categoria

Pret

leilei

Brand

Alimentare (V)

Curent Max. (A)

Show value(s)

Grosime electrozi (mm)

Tens. mers in gol (V)

Tip Sursa Putere

Afișez toate cele 13 rezultate

Filtre

Cele mai bune aparate de sudură MMA

Ce este sudura de tip MMA

MMA (Manual Metal Arc) face referire la sudarea prin intermediul arcului electric. Pentru asta, se folosesc electrozi înveliți (rutilici, bazici, celulozici). În practică, lucrurile stau în felul următor: între electrod și materialul ce trebuie sudat se produce un arc electric care degajă căldură, iar căldura respectivă topește electrodul, dar și materialul de bază și astfel se unesc și se sudează. 

Cum aleg un aparat invertor de sudură MMA

Vrem să venim în întâmpinarea ta și să te ajutăm să alegi cât mai simplu un invertor de sudură MMA.

Așadar, ai în vedere următoarele aspecte:

  • Dimensiunile electrozilor – această caracteristică e foarte importantă, deoarece te va ajuta să-ți dai seama de grosimea materialelor ce pot fi sudate. De obicei, valoarea aceasta este exprimată într-un interval, ceea ce înseamnă că poți folosi electrozi de grosimi diverse.
  • Tensiunea de alimentare – urmărește să cumperi un dispozitiv care îți permite conexiunea la rețeaua pe care o folosești. Aparatele clasice permit de regulă o tensiune de 230V, iar cele profesionale merg până în 400V. 
  • Randament – acest detaliu face referire la cât poate funcționa aparatul fără rețineri. Este o valoare exprimată în procente și depinde de grosimea electrodului cu care se lucrează. Dacă, de exemplu, utilizarea unui electrod cu diametrul de până în 2 mm poate da un randament de 100%, un electrod de 2.5 mm poate să dea un randament de 60%.
  • Dimensiunile aparatului – e important să ții cont de faptul că cu cât este mai voluminos și de greu un astfel de dispozitiv, pentru a-ți da seama de cât de ușor va fi să îl manevrezi. Acest lucru e important mai ales când aparatul trebuie transportat des dintr-un loc în altul sau când vrei să îl ai mereu la îndemână.
  • Caracteristici speciale – sunt detalii apreciate la orice aparat de sudură TIG-MMA sau nu, deoarece duc la o utilizare simplă și sigură:
    • protecție la suprasarcină,
    • scurtcircuit și supraîncălzire,
    • posibilitatea reglării curentului electric,
    • schimbarea modului de lucru din MMA în TIG,
    • ventilator pentru o răcire eficientă a componentelor.

Ce aparate folosesc pentru diverse activități

Înainte de a investi într-un un aparat de sudură MMA trebuie să analizezi foarte bine ceea ce urmează să faci cu el pentru a lua decizia bună.

Cei mai mulți cumpărători optează pentru un dispozitiv necesar în gospodărie. Un astfel de aparat trebuie să fie cât mai simplu de transportat și depozitat, și să nu coste foarte mult, motiv pentru care este potrivit pentru a fi un invertor de sudură MMA.

Dacă vrei să faci lucrări mai grele, ai nevoie de un aparat de sudură MMA, profesional, mai exact de acel dispozitiv clasic, ce poate fi utilizat atât în interior cât și în exterior și oferă un randament foarte bun.

Dacă urmărești să obții lucrări cu finisaje foarte fine, să nu se adune reziduuri pe suprafața sudată, ci totul să fie cât mai curat, atunci ai nevoie de un aparat din categoria MIG-MAG.

Să sudezi materiale subțiri poate fi destul de dificil uneori, mai ales dacă nu alegi aparatul potrivit. Pentru astfel de situații recomandăm variantele TIG. Acestea vor lăsa în urmă o sudură rezistentă, fără reziduuri, însă pentru asta trebuie să faci o investiție ceva mai mare și să ai răbdare, pentru că procesul de sudură este unul mai lent.

Așadar, gândește-te bine la nevoile pe care le ai, la ce anume vrei să obții de la un astfel de dispozitiv. E posibil să nu fie necesar să investești într-un aparat de sudură invertor MMA 300 profesional, ci să fie suficient pentru tine un model pentru hobby.

Întrebări frecvente

Ce tipuri de electrozi se folosesc la sudura MMA?

Electrozii utilizați în sudura MMA pot fi:

  • rutilici – au o amorsare ușoară, oferă un arc stabil, pot fi utilizați atât în curent alternativ cât și continuu, conțin mult hidrogen, oferă o baie de sudură fluidă, sunt potriviți pentru sudura pe orizontală și verticală, și sunt recomandați pentru materiale subțiri. 
  • bazici – pot fi utilizați pentru a suda în toate pozițiile, au un conținut redus de hidrogen, sunt potriviți pentru sudura în curent continuu, nu au un arc foarte stabil. 
  • celulozici – nu produc multă zgură, sunt stabili indiferent de poziția în care se sudează, sunt recomandați chiar și pentru materiale mai groase, dar produc o sudură mai neregulată.

Care e diferența dintre un aparat de sudură clasic și un invertor? 

Aparatele de sudură clasice sunt acele dispozitive mai voluminoase, mai greoaie, care au performanțe foarte bune și sunt fiabile pe termen lung. Totodată, consumă mai multă energie electrică și nu au prea multe funcții speciale. 

Invertoarele sunt aparate moderne, compacte, cu multe funcții utile, consum redus de energie și care oferă posibilitatea de a fi utilizate la rețelele casnice. Variantele foarte performante necesită investiții pe măsură.

Cum mă protejez de electrocutare în timpul sudurii?

Riscul electrocutării poate fi ridicat în timpul sudurii, dacă nu ai grijă să respecți o serie de reguli:

  • Folosește echipamente și prize cu împământare;
  • Nu atinge componentele care conduc energia electrică fără a avea protecție;
  • Nu suda cu haine ude;
  • Folosește un echipament complet, special pentru sudură.