Baghete Brazare AL | CU

Categoria

Pret

leilei

Brand

Grosime Baghete (mm)

Material

Afișez toate cele 8 rezultate

Filtre

Baghete de sudură din alamă – ce sunt și cum le aleg

Ce este brazarea

Brazarea este o procedură prin care anumite piese metalice sunt lipite cu ajutorul materialului de adaos. Totul se face la temperaturi de peste 400 grade Celsius, și nu doar aliajul folosit la lipit se topește. De cele mai multe ori, pentru brazare se folosesc baghetele din alamă, dar mai poți întâlni și cupru, argint etc. Tehnica aceasta este folosită cu precădere pentru a îmbina țevi de apă sau combustibil, și orice tipuri de obiecte ce necesită o bună rezistență mecanică.

Brazarea este de două tipuri: moale (materialul de adaos se topește la temperaturi de sub 450 grade Celsius) sau tare (când se folosesc temperaturi mai mari de 450 grade Celsius).

Brazarea se poate face de la dreapta la stânga, dar și invers. Pentru profesioniști sunt ușor de realizat ambele tehnici, dar pentru începători este mai recomandată prima variantă.

Ce sunt baghetele din alama

Baghetele de brazare din alamă sau electrozii de alamă sunt consumabile folosite la brazarea cu flacără. Aliajul acesta este format din cupru și zinc și are un punct de topire de aproximativ 900 de grade Celsius. Baghetele de sudură din alamă pot fi folosite pentru marea majoritate a materialelor, deoarece au caracteristici de lipire foarte bune.

Înainte de a folosi aceste consumabile, curăță foarte bine materialul de bază. Dacă folosești baghete din pachete mai vechi, vezi ca acestea să fi fost păstrate în cele mai bune condiții.

Cum aleg baghetele pentru brazare din alamă

Baghetele de brazare nu sunt universale. Ele pot fi de mai multe tipuri, pot avea caracteristici diferite, motiv pentru care trebuie să le alegi cu atenție. Ține cont de:

Dimensiuni – baghetele trebuie să aibă diametre apropiate de materialul ce urmează a fi lipit, deoarece în acest mod rezultatul final va fi mai calitativ și te poți bucura de o rezistență sporită.

Prezența fluxului decapant – această substanță este necesară la brazare, iar dacă nu există de la sine aplicată pe baghete, trebuie achiziționată separat pentru a face brazarea în cele mai bune condiții.

Proprietăți mecanice – asigură-te de faptul ca vei achiziționa baghete care să te ajute să obții rezultatele dorite ținând cont de: rezistența la tracțiune și forfecare, elongație, temperatura de operare sau densitatea materialului adăugat.

Preț – ține cont de faptul că de cele mai multe ori prețul este afișat per kilogram, așadar, asigură-te de faptul că ai optat pentru suficiente baghete și că vei achita un cost care să îți fie accesibil.

Întrebări frecvente

Care este diferența dintre brazare și sudură?

Brazarea presupune lipirea prin topirea materialului de adaos, fără a acționa asupra obiectului, pe când la sudare se poate folosi sau nu material de adaos și se topește din obiectul asupra căruia se acționează. 

Cu ce echipament se folosesc baghetele din alamă?

Dacă vrei să folosești acești electrozi din alamă, ai nevoie de un echipament format din: două butelii, una de oxigen și alta de gaz, un furtun de gaz, dar și un opritor și bineînțeles un arzător suficient de performant pentru dimensiunile pe care vrei să le brazezi.

Dacă ai un aparat de sudură pe care vrei să îl folosești pentru a lipi prin această tehnică, de obicei poți folosi electrozi din alamă pe variantele MIG sau TIG.

Ce este fluxul decapant și de ce e atât de important?

Fluxul decapant sau boraxul este o substanță ce trebuie aplicată atunci când baghetele de brazare nu sunt deja tratate astfel. Are multiple roluri printre care amintim: elimină stratul de oxid care se formează pe materiale în momentul în care acestea sunt încălzite, împiedică formarea de reziduuri, ajută la aplicarea uniformă a aliajului lichefiat.