Aparate de Taiat cu PLASMA

Categoria

Pret

leilei

Brand

Alimentare (V)

Curent Max. (A)

Grosime max. Taiere (mm)

Tens. mers in gol (V)

Tip Racire Pistolet

Tip Sursa Putere

Afișez toate cele 10 rezultate

Filtre

Cum alegi corect un aparat de tăiere cu plasmă 

La ce se folosește un aparat tăiere cu plasma

Metalele precum oțel inoxidabil, cupru sau aluminiu nu pot fi tăiate cu ajutorul unui aparat care folosește flacără de gaz sau oxigen, ci sunt debitate prin intermediul unui aparat de taiere cu plasmă cu compresor încorporat. Dispozitivele acestea lucrează în felul următor: aparatul produce un arc electric, cu ajutorul aerului comprimat, iar acesta se transformă în plasmă, care încălzește piesa ce trebuie prelucrată și topește materialul. Se poate ajunge la temperaturi foarte mari, chiar și de 20.000 grade Celsius.

Criterii de selecție pentru aparatele de tăiere cu plasmă

Pentru a alege un dispozitiv cât mai potrivit pentru tine, trebuie să ai în vedere o serie de aspecte.

  • Grosimea materialului

Un aparat de tăiere cu plasmă trebuie ales în funcție de cât este de gros materialul ce urmează a fi tăiat. Doar așa poți avea parte de eficiență. De obicei, în specificații se pun date pentru fiecare metal în parte, deoarece unele pot fi ceva mai groase, iar altele mai subțiri. De exemplu, un dispozitiv ce poate tăia aluminiu cu grosime de cel mult 6 mm poate acționa asupra oțel carbonului de 8 mm.

  • Sursa de alimentare

Analizează rețeaua electrică la care vrei să conectezi aparatul și vezi dacă ai nevoie de un model monofazat (230V) sau trifazat (400V). Variantele foarte puternice și performante fac parte din a doua categorie, dar pentru asta trebuie să ai și conexiune la o rețea trifazată.

  • Amperaj

Ai în vedere faptul că e necesar un amperaj mai mare la materialele mai groase și unul mai mic la cele mai subțiri. Dacă vrei un aparat pe care să-l poți folosi la cât mai multe tipuri de metale, de grosimi diferite, el trebuie să aibă o valoare de cel puțin 40A.

  • Durata de funcționare

Acest criteriu este exprimat în procente și face referire la cât timp va putea lucra dispozitivul fără pauză. La modelele de hobby, folosite pe lângă casă, e suficient și un procent de 40%. Dacă însă vrei performanțe mai ridicate, urmărește ceva de cel puțin 60%.

  • Portabilitate

Portabilitatea este dată de ușurința cu care va fi manevrat un astfel de aparat. Urmărește un model care să aibă o greutate cât mai redusă, dimensiuni cât mai mici și un cablu de alimentare cât mai lung.

Avantajele și dezavantajele tăierii cu plasmă

Un aparat de tăiere cu plasmă are multe avantaje, printre care amintim:

  1. permite o debitare curată, fără multă zgură;
  2. este util pentru tăieri precise și subțiri;
  3. nu necesită apoi prelucrarea materialului pentru a arăta bine;
  4. oferă o tăiere rapidă, mult mai eficientă decât cea cu oxigen;
  5. este un dispozitiv mai sigur, deoarece nu folosește gaz exploziv;
  6. nu poluează mult mediul.

Legat de dezavantaje, cele mai des menționate sunt următoarele aspecte:

  • grosimea maximă a materialelor ce pot fi tăiate e de cel mult 10 cm (asta însă pentru aparatele foarte performante; cele mai comune taie la grosimi de maxim 2 cm);
  • dacă nu ai grijă să debitezi drept, consumabilele se vor uza foarte repede.

Întrebări frecvente

Cât costă un aparat de tăiere cu plasmă?

Un aparat debitat cu plasmă este un dispozitiv complex care are și costuri pe măsură. În funcție de performanțele pe care le poate atinge, poți găsi modele de 1500-2000 RON, dar și variante cuprinse între 5.000-10.000 RON, dacă vrei o variantă pentru profesioniști.

Ce alte tipuri de debitare există pentru a tăia tabla?

Pe lângă debitarea cu plasmă mai există încă două tipuri de tăiere când vine vorba de tabla:

  1. cu laser fiber și
  2. cu apa. 

Debitarea cu laser fiber e potrivită pentru materiale cu grosime de 1-30 mm. Este un procedeu rapid, precis, cu unghi de tăiere de 90 de grade. Necesită însă consumabile destul de scumpe, ceea ce pentru mulți nu e prea plăcut. 

Debitarea cu jet de apă poate fi folosită chiar și pentru materiale cu grosime de 200 mm și e potrivită pentru toate tipurile de materiale. Lasă în urmă o tăietură fină și precisă, reduce riscul deformării la cald, iar aparatura specifică are un preț de achiziție mai mare decât la modelele cu plasmă sau laser.