Electrozi TAIERE-CRAITUIRE

Categoria

Pret

leilei

Brand

Material

Afișez toate cele 6 rezultate

Filtre

Electrozi de grafit – ce sunt și ce avantaje au

Când sunt folosiți electrozii de grafit

Ai nevoie de un electrod grafit atunci când vrei să realizezi proceduri de crăițuire, curățire, sanfrenare și tăiere. Aceștia acționează asupra metalelor și sunt întâlniți frecvent în domenii precum: construcții metalice/navale/de mașini, industria metalurgică, turnătorii etc.

Acești electrozi sunt gri închis și se utilizează în principal în cuptoarele cu arc electric, având o conductivitate foarte bună și rezistentă la temperaturi foarte mari. Se folosesc însă și la aparatele de sudură cu arc-aer sau flacără cu gaz protector.

Avantajele electrozilor de grafit

Cei care cumpără electrozi din grafit sunt atenți și la avantajele pe care aceștia le au. Cele mai importante sunt următoarele:

  • nu se topesc, ci se sublimează, deoarece grafitul are punctul de topire la 3500 grade Celsius;
  • au o rezistență foarte bună, fiind foarte greu de deformat;
  • sunt electrozi care se consumă lent, dar viteza de procesare este una rapidă;
  • au o greutate redusă;
  • au o stabilitate chimică foarte bună;
  • nu prezintă multe impurități;
  • sunt rezistenți la vibrații;
  • prețul este unul accesibil având în vedere caracteristicile pe care le au;

Cum aleg electrozii de grafit

Pentru a cumpăra electrozi de grafit potriviți, este bine să fii atent la:

Diametru – acest detaliu se stabilește în funcție de intensitatea curentului electric. De regulă, pentru 300-350 A este nevoie de electrozi de 6 mm, pentru 400-450 A se folosesc variante cu grosime de 8 mm, pentru 500-550 A este nevoie de 10 mm, iar pentru 700-900 A se recomandă 13 mm diametru. 

Preț – fii atent dacă prețul este per bucată sau pachet, pentru a avea detalii clare cu privire la costurile finale de achiziție și pentru a nu avea surprize neplăcute apoi. De cele mai multe ori electrozii de grafit se vând în pachet de 50 bucăți, iar prețurile sunt circa 2 RON/electrod în cazul variantelor cu diametru mai redus și se pot apropia de 5 RON/electrod la grosimi de 13 mm. 

Întrebări frecvente

Ce este crăițuirea?

Crăițuirea e un termen întâlnit frecvent când este vorba de utilizarea unui electrod de grafit. Este o acțiune inversă sudurii, în care arcul electric are rolul de a topi sudura făcută inițial și apoi un jet de aer o îndepărtează. Practic se curăță metalul de sudura inițială, cel mai frecvent pentru că s-au produs anumite defecte în urma procesului inițial.

Crăițuirea se poate face prin mai multe metode; cu arc electric, cu energie concentrată, termic, mecanic și prin deformarea plastică la rece sau la cald.

Marea problemă legată de crăițuire constă în faptul că este o procedură care poluează destul de mult, pe mai multe planuri: emite un fum toxic, emite raze UV dăunătoare pentru ochi și piele, produce un zgomot foarte puternic. 

Ce este șanfrenarea?

Șanfrenarea este acțiunea prin care se taie munchiile unui obiect din metal. Tehnica se face cu ajutorul unor mașinării speciale, iar dacă este executată corect, sudura va prinde apoi mult mai bine.

Cu ce aparate pot folosi electrozii de grafit dacă vreau să crăițuiesc?

Dacă vrei să folosești acești electrozi la crăițuire, poți folosi aparate de tip arc-aer, care sunt mai precise și permit un control mai simplu, dar și variante care folosesc flacără de gaz (MMA, MIG-MAG). 

Care este echipamentul de protecție necesar la sudura cu electrozi de grafit?

Echipamentul de protecție este același ca la orice tip de sudură. Ai nevoie în primul rând să îți protejezi ochii de lumina dăunătoare emisă în timpul sudurii. Poți face asta cu ajutorul unei căști care se bagă pe cap și are vizor special sau cu o mască ce se ține în mână și ochelari suplimentari. 

Apoi, nu uita că în timpul sudurii te expui unor temperaturi foarte mari, motiv pentru care ai nevoie de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată.