FURTUNURI Gaze

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 6 rezultate

Filtre

Cum cumpăr un furtun de gaz pentru aparatul de sudură

La ce sunt utile furtunurile de gaz când vorbim de aparate de sudură

Aparatele de sudură care lucrează cu gaz au nevoie de un furtun pentru a face legătura dintre butelie și dispozitiv. Acesta trebuie să fie mereu în perfectă stare de funcționare și trebuie înlocuit atunci când ceva nu e în regulă. 

Criterii de selecție

Alegerea unui furtun nu e neapărat simplă. Acest accesoriu este foarte important, motiv pentru care trebuie să iei decizia în cunoștință de cauză și să ții cont de o serie de criterii importante:

  • Tipul de furtun – vei întâlni pe piață furtunuri simple, care permit transferul unui singur tip de gaz, și gemene, care au doua culori diferite, de regula roșu și albastru. De obicei cel roșu e pentru acetilena, propan, butan și metan, iar cel albastru pentru oxigen.

Culoarea nu înseamnă neapărat că este destinat exclusiv unui anumit tip de gaz. De exemplu, mai poți cumpăra în nuanțe de albastru un furtun de aer, dar acesta poate fi și negru sau de altă culoare. Pe lista specificații vei afla clar ce destinație are fiecare produs în parte.

  • Materialele utilizate – nu toate furtunurile sunt realizate dintr-un singur material și ai destule variante pentru a alege ce crezi ca e mai potrivit. 

Dacă vrei un model care să fie flexibil, să izoleze bine, să nu conducă electricitatea și să aibă un preț accesibil, atunci ia în calcul achiziționarea unui furtun de cauciuc. Ține însă cont de faptul că acest material nu este extrem de rezistent.

PVC-ul este un alt material popular când vorbim de furtunurile folosite la aparatele de sudură. Acesta are o flexibilitate mai redusă și este folosit pentru răcirea cu apă sau alimentarea cu gaz la aparatele MIG-MAG și TIG-WIG. 

Ai în vedere faptul că aceste produse au și la interior inserții din diverse materiale, iar cel mai frecvent întâlnim textilul, care oferă o bună rezistență la rupere.

  • Presiunea de lucru – dacă presiunea e mai redusă, de până la 20 bari, atunci furtunul poate fi utilizat pentru un debit de gaz mai mic, de circa 1.5 kg/h. Dacă vrei performanțe mai bune, atunci ai nevoie de o presiune mai mare de 20 bari.
  • Presiunea de spargere – acest criteriu face referire la presiunea la care furtunul de refulare poate ceda. De obicei, valoarea este de cel puțin două ori și jumătate mai mare decât presiunea de lucru.
  • Dimensiunile – orice accesoriu de acest tip, fie el și un furtun de presiune aer, nu doar gaz, trebuie ales în funcție de dimensiuni. Mai întâi contează diametrul interior, dar și cel exterior, pentru ca este important să existe compatibilitate de 100% între furtun, butelie și aparat. 

Întrebări frecvente

Contează culoarea furtunului?

De multe ori, culoarea furtunului poate da indicații cu privire la scopul în care poate fi folosit. Albastru poate indica faptul că e vorba de un furtun pentru oxigen, roșu se folosește la combustibil, iar portocaliu pentru propan. Așa se întâmplă de multe ori, însă codurile de culoare nu sunt general valabile, motiv pentru care este indicat să se facă verificări. Vezi exact și ce scrie pe ambalaj atunci când cumperi un furtun flexibil de gaze sau un produs similar.

De ce este importantă protecția ochilor când sudez?

În activitatea de sudură ochelarii sunt obligatorii. În primul rând, au rolul de a proteja ochii de lumina emanată în timpul lucrării, dar și de scânteile degajate. Dacă nu ai grijă la acest aspect, riști să îți iriți foarte grav corneea și chiar să îți pierzi vederea.

Totodată, protecția la nivelul ochilor este de ajutor și pentru a putea observa mai bine ce anume faci, deoarece măștile utilizate în acest caz sunt realizate special pentru a oferi vizibilitate bună. 

Cum îmi dau seama dacă furtunul este defect

Cel mai simplu îți dai seama dacă furtunul este defect inspectându-l. Analizează-l cu atenție pentru a vedea dacă nu are fisuri sau nu s-a slăbit la unul din capete. Dacă ceva nu este în regulă, furtunul trebuie înlocuit de urgență.