Piese Electrice - Compensare Energie Reactiva

Categoria

Pret

leilei

Brand

Putere

Model

Afișez toate cele 3 rezultate

Filtre

Cele mai bune piese compensatoare pentru energie reactivă

Ce este energia reactivă

Energia reactivă este un concept utilizat pentru a defini energia care nu se consumă efectiv și care circulă între consumator și furnizor. Aceasta e responsabilă de protejarea rețelelor electrice, astfel încât acestea să nu se suprasolicite. Când ea scade, scade și tensiunea, iar când crește și tensiunea crește. Astfel se menține un nivel de energie optim și se evită daunele cauzate de supraîncălzirea rețelelor și/sau motoarelor.

Energia reactivă este absolut necesară pentru a proteja sarcinile de putere, deoarece are rolul de a converti fluxul de electroni în lucru mecanic, ceea ce duce la reglarea tensiunii și prin urmare la buna funcționare a rețelei.

Energia reactivă poate fi inductivă, caz în care sunt folosite bobine din circuitul consumatorului și astfel nu se mai consumă, ci doar circulă pe rețea, și capacitivă, care face referire la energia care circulă pe cablurile lungi.

Dacă nu vrei să mai plătești energia inductivă, poți să folosești baterii condensatoare, iar dacă vrei să nu o mai plătești pe cea capacitivă, ai nevoie de bobine.

Care sunt cele mai populare piese compensatoare pentru energie reactivă

Dacă te interesează energia reactivă, află că există o serie de dispozitive ce pot ajuta la compensare.

Releele termice

Ai și tu nevoie de un releu termic, dacă vrei să protejezi instalația trifazată de suprasarcini. Aceste dispozitive își pot modifica forma când li se schimbă temperatura și astfel ajută la protecția rețelei. Totodată ele au rolul de a întrerupe alimentarea în cazul în care este necesar.

Ai nevoie și de un releu de protecție termică pentru motor, dacă vrei să protejezi orice fel de aparat pe care îl folosești. Acesta va deconecta automat consumatorul în caz de suprasarcină și astfel eviți evenimente nedorite și defectarea aparaturii.

Condensatorii pentru aparatul de sudură

Un astfel de element are rolul de a stoca energia electrică și de a o elibera atunci când este necesar. Un condensator pentru un aparat de sudură poate ajuta la scăderea costurilor energiei electrice atunci când sudezi, dar bineînțeles protejează și motorul aparatului.

Contactorii

Aceste piese componente sunt responsabile de protecție în cazul cuplărilor și decuplărilor frecvente ale treptelor bateriilor de condensare.

Bateriile de condensare

Produsele de acest tip sunt considerate a fi generatoare de energie reactivă. Au un consum redus și au dublu rol – de a corecta puterea și de a compensa energia reactivă inductivă.

Bateriile sunt formate din:

 1. regulator electronic pentru putere,
 2. condensatoare,
 3. contactoare,
 4. rezistențe de descărcare și
 5. siguranțe fuzibile.

Instalațiile de compensare

Acestea nu sunt simple piese, ci sisteme bine puse la punct, ce necesită o instalare specială și care reduc factura la electricitate și cresc puterea activă din rețele.

Astfel de elemente, dar și contactori ABB, contactori Eaton, precum și alte piese componente și nu numai, poți găsi în gama de produse de pe Kobill.ro.

Ce avantaje am dacă optez pentru a implementa soluții de compensare a energiei reactive

Dacă alegi să montezi piese cu rol de compensare a energiei reactive sau instalații performante pentru astfel de scopuri, află că te poți bucura și de beneficii precum:

 1. reducerea consumului lunar de energie reactivă cu până la 100%;
 2. creșterea randamentului rețelei și nivelului de disponibilitate al transformatorului;
 3. reducerea pierderilor de pe rețeaua de distribuție;
 4. amortizarea investiției în cel mult 1 an de zile.

Întrebări frecvente

Care e diferența dintre energia activă și cea reactivă

Energia activă e cea pe care o consumăm zilnic pentru tot felul de scopuri necesare unui bun trai, iar cea reactivă e acea energie care doar circulă în rețea, cu scopul de a o proteja.

De ce e important să gestionez puterea reactivă și să controlez tensiunea de pe rețeaua electrică?

Principalele motive pentru care trebuie să gestionezi această putere sunt următoarele:

 • protejezi echipamentele pe care le folosești conectate la o rețea electrică și care se pot strica dacă se folosește o tensiune prea mare;
 • pentru a nu mai consuma atât de multe resurse legate de distribuția puterii reactive;
 • pentru a nu avea pierderi de putere activă.

Se plătește energia reactivă?

Da, aceasta se plătește, deoarece furnizorii trebuie și ei la rândul lor să plătească pentru pierderile care au loc în rețelele de distribuție. Acesta e motivul pentru care ar trebui să iei în calcul soluțiile compensatorii.