Transformatoare de Curent | Punte Redresoare

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 6 rezultate

Filtre

Transformatoare de curent și punți redresoare

Aparat de sudură cu transformator vs. invertor

Când vorbim de dispozitivele de sudură, acestea se împart în două mari categorii:

  • cu transformator 
  • invertoare
  1. Modelele cu transformator de măsură curent au apărut în jurul anului 1800 și de-a lungul timpului au evoluat ajungând să fie foarte fiabile. Astăzi însă, câștigă teren în fața invertoarelor mai ales prin faptul că sunt foarte rezistente atunci când se lucrează în medii mai dificile. 

Transformatoarele de sudură sunt aparate simple, cu două bobine, miez de fier și borne. Sunt limitate când vine vorba de electrozi, deoarece îi folosesc doar pe cei rutilici. Totodată, lasă în urmă destul de multe reziduuri ce trebuie curățate.

  1. Invertoarele sunt aparate mai moderne, care permit o mulțime de reglaje și sudarea cu ajutorul diferitelor tipuri de electrozi (bazici, rutilici, celulozici). Sunt mai ușoare și mai simplu de utilizat pe orice tip de material. Au multe funcții utile, ce oferă o experiență simplă și plăcută.

Puntea redresoare pentru aparatul de sudură

O punte redresoare pentru aparatul de sudură este o piesă extrem de importantă integrată în alternator. Are rolul de a transforma curentul alternativ în curent continuu, astfel încât aparatul să funcționeze la parametri normali și tensiunea electrică să fie stabilizată. 

Dacă este momentul să schimbi puntea redresoare la aparatul de sudură sau îți dai seama că e necesar să o achiziționezi, trebuie să ții cont de următoarele detalii:

  • tipul de punte (cu o diodă, cu două diode sau cu undă completă),
  • tensiunea de intrare (trebuie să fie mai mare decât cea de ieșire pentru a funcționa corect) și
  • capacitatea curentă.

Sudura în curent continuu sau alternativ

Pentru a înțelege mai bine despre ce e vorba, mai întâi vrem să îți spunem că în ceea ce privește curentul continuu, acesta trece prin conductor mereu în același sens, iar în cazul curentului alternativ sensul este variabil.

Apare astfel întrebarea referitoare la care sudură este mai bună – cea în curent continuu sau cea în curent alternativ. Conform specialiștilor, se pare că de preferat este prima variantă, deoarece procesul în sine este mult mai constant și astfel rezultatul final este mai calitativ și mai estetic.

Întrebări frecvente

Ce este un transformator de măsură?

Un astfel de dispozitiv este un transformator electric ce poate avea rolul de a măsura curentul sau tensiunea. 

Transformatorul de curent mai este numit și reductor de curent și e utilizat când se măsoară curenți foarte mari. Cel pentru tensiune mai poartă și numele de reductor de tensiune și este folosit atunci când acest indicator este prea mare pentru a fi măsurată cu un aparat clasic.

Ce tipuri de transformatoare există?

Termenul este folosit la scară largă și cuprinde mai multe tipuri de transformatoare folosite în diverse domenii. Cele mai populare sunt cele mici, care au dimensiuni reduse și pot da o tensiune mai mică. Sunt întâlnite la jucării, electrocasnice, aparate de sudură și invertoare, dar și la anumite dispozitive de uz industrial. 

Destul de răspândite sunt și transformatoarele de distribuție, care sunt regăsite la furnizarea energiei electrice și pot fi monofazate sau trifazate. 

Mai puțin populare sunt transformatoarele pentru transport, care sunt responsabile de asigurarea transmiterii de putere în cazul rețelelor de înaltă tensiune, cele destinate industriei metalurgice, care sunt foarte mari și construite pe structură din oțel, având rolul de a reduce din căldura emanată în timpul funcționării, și autotransformatoarele. Acestea din urmă au rolul de a modifica tensiunea cu până la 50%, dacă este cazul.