DUZE Taiere Oxigaz

Categoria

Pret

leilei

Brand

Tip Gaz

Model Duza

Tip taiere oxigaz

Afișez 1 - 21 din 52 de rezultate

Filtre

Ce sunt duzele de tăiere cu oxigaz
Ce este tăierea cu oxigaz
Tăierea cu oxigaz este un proces prin care metalele sunt tăiate cu ajutorul energiei termice. Practic, ele sunt încălzite foarte bine cu ajutorul unei flăcări de combustie, iar în momentul în care se ajunge la temperatura de aprindere, intervine un jet de oxigen care realizează tăierea. 
Acest tip de tăiere este foarte potrivit pentru metale precum oțel, titan și aliaje ușoare, dar nu și pentru metale neferoase (aluminiu, nichel, cupru etc.).
De obicei, duzele de gaz din această arie sunt potrivite pentru a tăia de la 3 la 300 mm, însă, dacă este vorba de aparate și accesorii profesionale, se poate ajunge și la 500 mm.
Ce sunt duzele de tăiere cu oxigaz
Pentru a fi realizată această tăiere, se folosește un aparat de sudură special, la care se adaugă un arzător de oxigen. Acesta se termină cu o duză de tăiere care este prevăzută cu un orificiu central, prin care va trece oxigenul și alte orificii secundare, pentru gazele ce vor furniza flacăra.
Cum se alege o duză de tăiere cu oxigaz
Principalele aspecte pe care trebuie să le ai în vedere când alegi duzele pentru gaz sunt calitatea lor și grosimea materialului ce urmează a fi tăiat. În funcție de cât de gros este materialul se stabilește și presiunea oxigenului. 
De regulă ai duze standard, care sunt folosite pentru a tăia manual, cu sistem de ghidaj și care pot fi utilizate la o presiune de până în 5 bani. Urmează apoi cele de tăiere rapidă, care lucrează cu viteză, mecanizat și se pretează la activități ce folosesc o presiune de până în 8 bari. În final, avem duzele de mare putere, care pot fi folosite și cu presiune de 11 bari. Ele sunt de înaltă calitate, fiind eficiente și realizând tăieri economice. 
La fiecare produs în parte vei avea un tabel în care ți se vor indica informații precum: grosimea de tăiere, presiunea oxigenului, consumul de oxigen la încălzire, dar și la tăiere, presiunea gazului și consumul acestuia. Toți acești indicatori sunt importanți pentru a-ți da seama de modul în care trebuie să pregătești aparatul și de ce poți face mai exact cu o anumită duză.
Întrebări frecvente
Ce gaze de combustie se folosesc pentru tăierea oxigaz?
Principalele gaze folosite sunt: acetilena (produce cea mai fierbinte flacără, de 3.160 grade Celsius), propanul (ajunge până la aproximativ 3.000 de grade Celsius) și gazul natural (2770 grade Celsius). Cu cât se folosește o temperatură mai mare, cu atât procesul de tăiere va fi unul mai eficient.
De unde cumpăr gazul necesar?
Nu poți cumpăra de oriunde gazul folosit la aparatele de tăiere cu oxigaz. Acesta trebuie achiziționat de la furnizori specializați, care îl vor transporta în condiții speciale. Nu te aștepta să îl găsești pur și simplu în magazinele online și să ți se livreze prin firmele clasice de curierat.
Ce alte tipuri de tăiere modernă mai există?
Dacă nu ți se pare că tăierea cu flacără oxigaz ar fi cea mai potrivită alegere, mai ai și alte opțiuni la dispoziție:

tăierea cu plasmă – este o metodă prin care se folosește un arc de plasmă. Acesta este generat la nivelul unui pistolet, iar cu ajutorul presiunii mari a gazului este direcționat printr-un orificiu special și se produce un jet de plasmă ce poate ajunge chiar și la o temperatură de 20.000 grade Celsius și care străpunge obiectul asupra căruia acționează și îndepărtează materialul topit. 
tăierea cu laser – este o procedură modernă, prin care un aparat special generează un fascicul de laser ce poate fi în stare solidă, cu dioxid de carbon sau fibră. Tehnica implică utilizarea unei aparaturi speciale, iar aceasta poate fi destul de costisitoare și cu un consum mare de energie electrică.