Ventilatoare | Pompe

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 7 rezultate

Filtre

Cum ajută un ventilator aparatul de sudură

Rolul ventilatorului la aparatul de sudură

Rolul unui ventilator la aparatul de sudură este unul multiplu, deoarece această piesă componentă ajută în mai multe aspecte. În primul rând, având în vedere faptul că sudura este o procedură ce presupune folosire unor temperaturi foarte mari, ventilatorul are rolul de a răci piesele componente și de a le face să funcționeze mai bine. Este un aspect apreciat mai ales în timpul verii, când este foarte mare și temperatura aerului din exterior sau chiar din unele încăperi care nu sunt corespunzător ventilate.

Dacă ventilatorul nu ar exista, piesele componente se pot înfierbânta foarte tare și se pot defecta, ceea ce va duce la imposibilitatea folosirii aparatului. Ventilatorul are rolul de a prelungi durata de viață a aparatului, deoarece o ventilare corespunzătoare înseamnă și o întreținere în parametri normali. 

Scopul acestei piese mai este și acela de a preveni apariția incendiilor. Funcționând în mod corespunzător, întregul proces va fi unul mai sigur și riscul apariției unui incendiu va fi mult mai redus.

Cum aleg un ventilator pentru a-l putea înlocui

Toate aparatele de sudură calitative sunt dotate cu ventilatoare. În timp însă, acestea se pot defecta, ceea ce va duce la o funcționare deficitară a dispozitivului. În astfel de situații, piesa trebuie înlocuită. Alegerea ei se face conform unor criterii de selecție pe care este bine să le ai în vedere:

  • dimensiunile – este important ca elementul pe care îl achiziționezi să aibă mărimile potrivite pentru a putea fi fixat în locul destinat. Vei găsi pe site-ul de achiziție detalii cu privire la înălțime, lățime și grosime, indicatori exprimați în centimetri sau inchi.
  • tensiunea de alimentare – ai nevoie de o bună compatibilitate și din acest punct de vedere. Dacă nu alegi o tensiune corectă, este posibil ca ventilatorul să nu funcționeze. Unii au nevoie de un ventilator pentru aparat de sudura, 24v, alții 230v etc. 
  • putere – pentru a fi cât mai eficient și pentru a-și îndeplini cât mai bine rolul, un ventilator vine și cu o putere pe măsură. Variantele performante pot avea chiar și 80W.
  • tipul de aparat pe care va fi folosit – ține cont și de acest aspect, pentru a asigura compatibilitate între ventilator și aparatul de sudură. Vei găsi modele potrivite pentru dispozitive care taie cu plasmă, altele pentru cele care sudează sub flux, pentru MIG-MAG, TIG etc. 

Cum înlocuiesc ventilatorul aparatului de sudură

Iată ce pași va trebui să urmezi pentru a înlocui ventilatorul aparatului de sudură:

  • deconectează aparatul de la sursa de energie electrică;
  • desfă carcasa pentru a ajunge la piesa ce trebuie schimbată;
  • înlătură conexiunile;
  • deșurubează ventilatorul vechi;
  • fixează noua piesă, apoi refă-i conexiunile;
  • pune la loc carcasa.

Nu este nimic prea complicat. Trebuie doar să găsești ventilatorul potrivit și apoi să-ți iei timp pentru a-l înlocui.

Întrebări frecvente

Dacă aparatul s-a înfierbântat foarte tare, să las ventilatorul pornit?

Uneori, în timpul sudurii, dispozitivul se încălzește foarte tare și este recomandat să se lase să se răcească. Se poate întâmpla chiar să se oprească singur ca măsură de siguranță. În astfel de cazuri ventilatorul nu trebuie oprit, deoarece el va ajuta la o răcire mai eficientă și mai rapidă, ca tu să îți poți relua activitatea în cel mai scurt timp.

Ce să fac pentru a-i permite ventilatorului să funcționeze la parametri normali?

E important să ai grijă să îi asiguri ventilatorului condițiile necesare pentru a-și face treaba. Pentru asta, va trebui să nu îi blochezi fantele sau să i le acoperi. Vei vedea că pe exteriorul carcaselor aparatelor de sudură există orificii pentru ventilare. Despre ele este vorba, așadar, nu le acoperi. Totodată, ai grijă să păstrezi o distanță corespunzătoare între aparat și alte obiecte din jur. E bine ca această distanță să fie de măcar 30 cm. 

Ai în vedere și ventilarea corespunzătoare a spațiului în care sudezi. Astfel asiguri un mediu potrivit pentru sudură, dar îi permiți și aparatului să nu forțeze aerisirea.