Comutatoare | Intrerupatoare

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 5 rezultate

Filtre

Ce este comutatorul pentru aparatul de sudură

Diferența dintre comutator și întrerupător

Comutatoarele și întrerupătoarele sunt piese ale aparatelor de sudură care sunt acționate în momentul în care se dorește transmiterea unui semnal către dispozitiv în legătură cu modul în care trebuie să acționeze curentul electric. 

De regulă se folosește termenul de întrerupător pentru aparatul sudură când vorbim de piesele care oferă doar două posibilități – pornire/oprire. Acestea se acționează prin apăsare, au formă dreptunghiulară sau pătrată și sunt responsabile de obicei de pornirea/oprirea alimentării cu energie electrică a dispozitivului. 

Comutatoarele sunt dispozitive electrice care au mai mult de două poziții. Acestea permit schimbarea succesivă a anumitor parametri. Se acționează manual, prin învârtire și de regulă permit creșterea sau scăderea amperajului, pentru a adapta cât mai ușor procesul de sudură.

Cum aleg un comutator/întrerupător

Dacă vrei să cumperi un întrerupător aparat de sudură, trebuie să ai grijă ca acesta să fie compatibil cu aparatul pe care îl ai. În primul rând, trebuie să se potrivească în orificiul destinat, motiv pentru care trebuie să ții cont de dimensiuni. Acestea sunt specificate în mod clar pe site-ul de achiziție.

Apoi, întreruptoarele trebuie alese în funcție de tensiunea de alimentare, dar și de amperaj. Datele acestea sunt trecute de regulă pe carcasa fiecărui produs în parte, pentru a fi cât mai simplu să alegi ceva compatibil. Vei mai putea ține cont și de tipul de contact al întrerupătorului, dar și de materialele din care e confecționat. 

Nu există întrerupătoare strict gândite pentru un anumit aparat, ci variante care se vor potrivi și în alte domenii. 

În ceea ce privește comutatoarele și ele trebuie alese după aceleași criterii – dimensiuni, tensiune, amperaj, materiale. În plus, ai în vedere și numărul de poziții, pentru a putea să faci apoi aceleași reglaje care erau disponibile și înainte de a se defecta. In cele mai multe cazuri, comutatoarele trebuie inlocuite cu originale de la fabricant.

Cum se montează un comutator/întrerupător

Montajul unei astfel de piese componente nu este unul dificil, mai ales dacă ești priceput și ai mai înlocuit elemente similare. 

În primul rând se deconectează aparatul de la sursa de energie electrică, apoi se dă la o parte carcasa, se scot contactele, apoi piesa defectă. Mai departe, fixează noul întrerupător/comutator, refă legăturile și montează totul la loc.

În cazul în care nu te pricepi la alegerea piesei sau la înlocuirea ei, există service-uri specializate pentru asta. 

Întrebări frecvente

De ce apar defecțiuni ale întrerupătorului la aparatul de sudură?

Întrerupătorul este o piesă componentă foarte des folosită. Nu poți porni/opri aparatul fără a o acționa. Ei bine, în acest caz intervine uzura, ceea ce este ceva absolut normal. Nu se sudează mereu în cele mai bune condiții, mediul nu este unul tocmai curat, iar astfel de defecțiuni sunt adesea inevitabile, mai ales dacă nu investești într-un aparat foarte performant, care să aibă chiar și cele mai simple piese calitative.

Sunt scumpe întrerupătoarele și comutatoarele pentru piesele de sudură?

Aceste produse au prețuri destul de mici. Vei găsi modele de întrerupătoare chiar și până în 10-15 RON. Comutatoarele sunt ceva mai scumpe, nu cu mult, ele având un rol ceva mai complex și necesitând o construcție mai dificilă, mai voluminoasă.

Sunt întrerupătoare/comutatoare rezistente la exterior?

Da, sunt astfel de piese componente care au protecție la umiditate, temperaturi extreme sau praf, pentru a putea fi folosite la exterior. Este important să achiziționezi o astfel de variantă mai ales când ai un aparat ce permite lucrul în condiții mai grele. Da, sunt puțin mai scumpe ca unele clasice, strict pentru interior, dar sunt necesare.