Consumabile si Piese pistolete TIG dupa TIP

Categoria

Pret

leilei

Brand

Curent Max. (A)

Grosime electrozi (mm)

Model Pistolet TIG

Afișez toate cele 10 rezultate

Filtre

Cele mai populare consumabile de sudură TIG și piese de schimb

Despre aparatele de sudură TIG

TIG este acronimul de la Tungsten Inert Gas și reprezintă o tehnică de sudură prin care căldura este produsă de un arc ce lovește un electrod nefuzibil, într-un mediu de gaz protector (argon, heliu). Procedura permite un rezultat durabil și aspectuos, dacă sudorul are experiență și știe ce are de făcut, însă poate fi de asemenea lentă, pentru cei care nu sunt experimentați. 

Electrozii folosiți în sudura TIG nu sunt consumabili și pot fi utilizați pe toate tipurile de metal. Aceștia sunt fabricați din wolfram (tungsten), un metal cu densitate mare, cu punct de topire foarte ridicat – 3400 grade Celsius. Capătul electrozilor poate avea diverse culori, în funcție de procentul și tipul de oxid din amestec.

Ce este un pistolete

O piesă complexă și indispensabilă a unui aparat de sudură TIG este pistoletul. Acesta are rolul de a furniza oxi-gazul și de a ajuta la topirea metalelor, astfel încât să se realizeze cordonul de sudură. 

Această unealtă este sub forma unei tije, cu capătul îndoit, pentru a permite o manevrare simplă și eficientă. Capătul pistoletului are două canale, unul care transportă gaz, iar altul oxigen, iar sudorul are posibilitatea de a face reglajele necesare, astfel încât să obțină flacăra de care are nevoie. 

La sudura TIG, pistoletul folosește electrozi wolfram care reduc din riscul de te stropi, iar rezultatul final este unul mult mai apreciat decât la alte tipuri de sudură.

Consumabile și piese de schimb pentru pistolete

Cei care caută să cumpere consumabile pentru sudură TIG sau piese de schimb, își îndreaptă frecvent atenția spre variante care fac parte din ansamblul care formează un pistolet: cupla rapidă, gât pentru pistolet, pensetă pentru pistolet, tub de ghidare, duze pentru gaz, duze de contact, izolator pentru gât, difuzor pentru gaz, garnituri, portduze sau arc pentru portduză.

Toate aceste consumabile și piese componente nu trebuie alese la voia întâmplării. Fiecare are propriul rol și propriile caracteristici. Ceea ce ai tu de făcut este să te asiguri că există compatibilitate între pistolet și elementele pe care trebuie să le înlocuiești. Astfel vei face o achiziție corectă și vei cumpăra produse care să te ajute să realizezi cu ușurință și în mod corect un cordon de sudură.

Întrebări frecvente

Cum se răcește pistoletele de sudură?

Această piesă componentă are nevoie de răcire în permanență, motiv pentru care este interzis să o folosești fără un agent de răcire. Ce și cum vei folosi mai exact, vei afla din instrucțiunile fiecărui produs. Ce trebuie să mai știi este că nu se recomandă folosirea amestecului de agenți de răcire, iar la schimbarea lor sistemul trebuie curățat foarte bine, cu mare atenție, conform prevederilor din fișele de siguranță.

De ce se supraîncălzește pistoletul?

Dacă ai probleme cu înfierbântarea excesivă a pistoletului, una dintre cauze ar putea fi un debit incorect al agentului de răcire. Pentru a remedia această problemă poți încerca următoarele: verifică nivelul agentului de răcire și fă completări dacă este necesar, ai grijă ca furtunul care face alimentarea să nu fie îndoit, asigură o bună aerisire a circuitului, verifică să ai poziționate corect racordurile conductelor ce alimentează cu agent de răcire.

Pistoletul se mai poate supraîncălzi și dacă sunt slăbite conexiunile curentului de sudură, caz în care trebuie să le strângi.

Totodată, această piesă componentă se mai poate încălzi excesiv și dacă o forțezi să facă mai mult decât poate, caz în care trebuie să folosești un curent de sudură corect sau să schimbi pistoletele cu unul mai puternic.