CABLURI Aparat Sudura | Alimentare

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 10 rezultate

Filtre

Cum aleg un cablu pentru aparatul de sudură

Diferența dintre cablul de alimentare și cel de sudură

În principiu, sunt două tipuri de cabluri pentru aparatele de sudură:

 • de alimentare
 • de sudură. 
 1. Cablul de alimentare, așa cum îi spune și numele, este folosit pentru a conecta aparatul la o sursă de energie electrică. Pentru rezistență sporită ai nevoie de un cablu de 3 x 4 mm sau chiar 3 x 6 mm. Depinde de cât de puternic e dispozitivul. Nu îți face griji în privința faptului că un astfel de accesoriu nu intră în ștecher, deoarece există unele speciale pentru astfel de cabluri.
 2. Cablul de sudură este o componentă a circuitului de sudură care face legătura dintre aparat și portelectrod. 

Cum aleg un cablu de alimentare

Nu e foarte complicat să alegi un cablu de alimentare pentru un aparat de sudură. Acesta trebuie să aibă o lungime suficient de mare pentru a-ți fi confortabil să folosești aparatul, deoarece nu este bine să îl întinzi forțat. Dacă firul nu este suficient de lung, poți folosi și un prelungitor, însă nu unul clasic, ci unul realizat special pentru astfel de aparate.

Cum aleg un cablu de sudură

Alegerea corectă a unui cablu electric de sudură este foarte importantă, deoarece în caz contrar firele se pot supraîncălzi și apare riscul unor șocuri electrice sau chiar incendii.

 • Materialele folosite

În achiziționarea unui astfel de produs trebuie să fii foarte atent la materialele utilizate în fabricare. În primul rând vorbim de miezul cablului, care are la interior o multitudine de conductori realizați din sârmă fină, aceasta din urmă putând fi confecționată din cupru sau aluminiu.

Miezul de cupru este un conductor mai bun, permite realizarea unor cabluri mai subțiri și este prezent la produsele care sunt ceva mai scumpe. Miezul din aluminiu duce la realizarea unui cablu mai gros, dar mai ușor, iar prețul este mai accesibil.

În ceea ce privește materialele folosite la izolarea acestor accesorii, cele mai populare variante sunt:

  • PVC-ul (are o mare rezistență la rupere și tăiere, e flexibil),
  • cauciucul sintetic (este flexibil, este rezistent la abraziune, umezeală și praf) și
  • neoprenul (întâlnit de regulă la cablurile utilizate în condiții dure, deoarece are o rezistență foarte bună și o flexibilitate demnă de apreciat).
 • Lungimea

Lungimea unui cablu trebuie aleasă în funcție de puterea nominală a sursei de alimentare (nivelul maxim de amperaj), lungimea totală a circuitului de sudură și ciclul de lucru nominal (capacitatea nominală a sursei de putere, exprimată în procente). Practic, trebuie să analizezi întregul circuit și să alegi un cablu suficient de puternic pentru a face față cerințelor. Vei avea însă de la producători toate informațiile necesare pentru a opta pentru lungimea corectă. 

 • Diametrul

Cu cât folosești un aparat ce lucrează cu un amperaj mai mare, cu atât și diametrul cablului trebuie să fie mai generos. Dacă alegi un diametru prea mic, poate să apară supraîncălzirea, iar dacă optezi pentru unul prea mare, nu înseamnă că rezultatele vor fi mai bune. 

Întrebări frecvente

Cum procedez dacă apar defecțiuni la cablul de alimentare

Cablul de alimentare trebuie să fie mereu folosit în stare perfectă. Dacă din varii motive apar defecțiuni, este foarte important să nu mai folosești aparatul până când nu îl schimbi. Înlocuirea se face doar de către o persoană calificată, care știe exact ce are de făcut. 

Ce este standardul AWG

Un cablu de sudură de 50 mm nu înseamnă un diametru sau o lungime de 50 mm, ci că mărimea sa AWG are această valoare. 

AWG este prescurtarea de la American Wire Gauge și face referire la un sistem metric, exprimat în milimetri pătrați, care reprezintă aria secțiunii transversale a firelor. În cadrul acestui sistem, cu cât un cablu are un diametru mai mic, cu atât numărul AWG e mai mare. Standardul provine din Statele Unite, dar e utilizat la scara largă.