Duze Gaz

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 14 rezultate

Filtre

Cum aleg duze de gaz MIG-MAG

Ce sunt duzele de gaz pentru aparatul de sudură

Duzele de gaz sunt piese componente ale aparatelor MIG-MAG, care sunt responsabile de direcționarea gazului de protecție în zona sudată, astfel încât să fie protejată baia de metal.

Criterii de selecție

Când vrei să cumperi o duză de gaz pentru un aparat sudură argon sau heliu, ai în vedere aspecte precum:

1. Forma duzelor – aici ai la dispoziție mai multe variante:

  • conice – oferă o acoperire optimă a gazului, contribuie la o bună vizibilitate în timpul procesului de sudură, împiedică producerea contaminării în zona de sudură. Ai însă în vedere faptul că sunt predispuse la a fi acoperite cu stropi de sudură, așadar, ia în calcul folosirea unui spray special.
  • în formă de sticlă – acestea au partea de jos mai lată decât cea de sus, iar capătul este drept, nu ascuțit. Aceste duze sunt ușor de utilizat, au o acoperire a gazului mai restrânsă, ceea ce poate duce la o contaminare mai rapidă, și sunt folosite de obicei pentru a suda țevi sau zone mai greu accesibile.
  • cilindrice – mai sunt recunoscute și sub numele de duze drepte. Sunt recomandate pentru sudura la amperaje mari, pentru atunci când este vorba despre sarcini mai dificile. Aceste piese componente sunt ușor de curățat.

2. Materialul din care sunt realizate – nu există un material universal când este vorba de o duză pentru pistoletul de sudură. Poți întâlni mai multe tipuri de materiale:

  • cupru – permite utilizarea la amperaje mari (chiar și peste 300A), are rezistență foarte bună, reduce riscul de stropire. Acest material permite realizarea unor duze cu pereți foarte groși, rezistente și la temperaturi foarte mari.
  • alamă – este un material renumit pentru că oferă o foarte bună rezistență la stropire, poate fi utilizat pentru a realiza duze cu care se lucrează la un amperaj de 100-300 A.
  • nichel – materialul acesta este rezistent și este cel mai bun când vine vorba de lipsa stropilor.

3. Conținut pachet – în privința acestui aspect, trebuie să ai în vedere câte duze vei primi și ce fel de tipuri, pentru a vedea dacă sunt suficiente pentru ce ai nevoie, dar și rentabile din punct de vedere financiar.

Apoi, fii atent și la alte elemente pe care le mai poți primi, precum: portduze, cheie pentru pistolet, arc pentru blocarea pistoletului etc. 

4. Compatibilitatea cu aparatul – în specificațiile duzelor vor fi trecute informații precum mărimea produsului, ceea ce te va ajuta să îți dai seama dacă alegi sau nu ceva ce să fie compatibil cu aparatul pe care îl deții. 

5. Grosime sârmă – orice duză trebuie să fie compatibilă cu sârma folosită. De regulă nu se impune un diametru fix, ci un interval. De exemplu, sunt duze care merg de la 0.6 la 1.2 mm. 

Întrebări frecvente

Cum pot reduce stropirea în timpul sudurii?

Foarte frecvent sudorii se confruntă cu stropirea în momentul în care sudează, mai ales dacă nu sunt suficient de experimentați. Pentru a înlătura astfel de riscuri, după ce te asiguri ca ai montat totul în mod corespunzător și că folosești tensiunea și consumabilele potrivite, utilizează și un produs antistropire. Acestea pot fi sub formă de spray, soluție lichidă sau pastă. 

Cum schimb duza de sudură?

Este foarte ușor să înlocuiești o astfel de piesă componentă, deoarece ea se fixează de pistolete prin înfiletare. Pentru a o monta trebuie doar să o desfiletezi pe cea veche, apoi să o montezi pe cea dorită.

Duzele se schimbă în funcție de lucrarea pe care o ai de făcut, dar se și înlocuiesc dacă ai avut probleme cu stropii de sudură și s-au înfundat. 

Ce se întâmplă dacă nu schimb duza de sudură?

Dacă nu ai grijă să schimbi acest element când dă semne că nu mai funcționează în mod corespunzător, te vei confrunta cu stropire excesivă, dar și cu un cordon de sudură de slabă calitate.