Conectori | Mufe | Fise | Papuci

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 18 rezultate

Filtre

Conectorii pentru aparatul de sudură sunt piese care ajută la stabilirea legăturii dintre aparat și componente și/sau accesorii. 

Tipuri de conectori pentru aparatul de sudură

Aceste elemente sunt de mai multe tipuri, fiecare având propriul rol.

În primul rând ai cabluri tată, mamă, tată-mamă care ajută la fixarea și buna funcționare a cleștelui de masă sau a altor componente. Aceștia vin cu un anumit diametru și permit conectarea cablurilor de secțiuni diferite. 

Mai poți cumpăra și conectori cu 12 pini, folosiți frecvent la pistolete pentru aparate TIG, dar și conectori pentru pistolete la alte aparate de sudură pe care le folosești. Gama de produse este una variată, motiv pentru care ai de unde alege și poți înlocui simplu și rapid mufele defecte.

Cum aleg conectorii pentru aparatul de sudură

Pentru alegerea unor mufe pentru aparatul de sudură ține cont de următoarele detalii:

  • Tipul de conector – am amintit mai sus câteva exemple de produse de acest fel. Fiecare are propriul rol în bunul mers al unui aparat de sudură. Ce poate face unul, nu poate face altul, motiv pentru care trebuie să știi exact ce îți trebuie pentru a face o alegere cât mai bună.
  • Numărul de bucăți din set – conectorii se vând și individual, dar și la set, așadar, și în acest caz poți opta pentru o variantă cât mai convenabilă pentru tine.
  • Particularitățile fiecărui produs – fiecare tip de conector trebuie ales cu grijă. Aceste produse se diferențiază prin dimensiuni, număr de pini, modul în care sunt realizate etc. Fiecare are propriile caracteristici și înainte de a comanda trebuie să te asiguri de faptul că ai ales ceva potrivit și compatibil cu aparatul pe care îl deții.
  • Preț – așa cum am tot specificat, conectorii sunt diferiți, au scopuri diferite și caracteristici variate, dar și prețurile fluctuează mult. De regulă însă, nu vorbim de articole foarte costisitoare, cu toate că unele pot ajunge chiar și la 70-100 lei. 

Când nu trebuie folosite cablurile aparatelor de sudură

Pentru a avea siguranță atunci când sudezi, trebuie să urmărești să folosești conectori pentru cablu de sudură în perfectă stare de funcționare și mereu să ai grijă să nu existe defecțiuni la nivelul firelor, deoarece acestea ți-ar putea pune viața în pericol sau ar putea duce la funcționarea necorespunzătoare a aparatului.

Cablurile nu trebuie folosite când:

  • nu sunt conectate la o rețea cu împământare;
  • au o lungime mai mare de 10 metri;
  • nu sunt conectate în mod corespunzător;
  • sunt deteriorate.

Întrebări frecvente

Ce pot face dacă am schimbat un conector și aparatul tot nu funcționează?

În cazul în crezi că defecțiunile la aparatul tău sunt cauzate de un conector defect, l-ai schimbat și dispozitivul tot nu funcționează, atunci e necesar să verifici să nu fie alte probleme mai grave. Dacă nu te pricepi, cel mai bine este să cauți un service autorizat și specialiștii de acolo să îți spună exact ce se întâmplă. 

De ce să port echipament de protecție când sudez?

Toate aparatele de sudură vin cu instrucțiuni clare în privința echipării corespunzătoare, deoarece te supui unor riscuri ce îți pot pune în pericol sănătatea. Cablurile, conectorii și alte elemente de acest fel trebuie să fie în perfectă stare de funcționare, iar rețeaua una stabilă, pentru a nu risca electrocutarea. Totodată, o astfel de problemă poate fi evitată prin neatingerea cablurilor fără mănuși de protecție. 

E important ca sudura să se facă într-un mediu ventilat și într-o zonă sigură, pentru a nu exista pericol de incendiu sau de intoxicare cu fumul emis în timpul lucrului. Totodată, nu uita de un alt aspect deosebit de important, mai exact protecția la nivelul ochilor, deoarece radiațiile emise de arcul electric pot irita corneea și pot duce la orbire.