PISTOLETE | CLESTI Puncte

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 6 rezultate

Filtre

Ce este un clește de sudură în puncte

Ce este clește pentru aparatul de sudură în puncte

Cleștele pentru sudura este un element care ajută sudorii să își desfășoare treaba cu siguranță și precizie. Acesta se conectează la cabluri lungi și ușoare, pentru a asigura o bună manevrare a aparatului. Un clește de sudură în puncte este realizat în așa fel încât să permită utilizarea unui curent mai ridicat.

Un astfel de element poate fi de tip ”C”, cu brațe mai rigide, folosit acolo unde se sudează materiale mai groase, sau de tip ”X”, care oferă o mai bună flexibilitate, brațele nefiind atât de rigide.

Ce este sudura în puncte

Sudura în puncte este un procedeu prin care mai multe foi metalice sunt prinse între ele, fără a se utiliza material de adaos. Totul se întâmplă prin aplicarea de presiune și căldură pe zona dorită, folosind electrozi din cupru sau aliaj, care au rolul de a transmite curentul electric. Se folosesc electrozi din cupru deoarece acest material conduce foarte bine curentul electric și are o rezistență foarte bună. 

Sudarea în puncte poate fi făcută cu ajutorul unor aparate de sudat unipunctuale, staționare sau prin intermediul unor clești mobili.

Sfaturi pentru a suda în siguranță

Indiferent de aparatul de sudură pe care îl folosești sau de tehnica de lucru, siguranța este pe primul loc. Trebuie să ții cont de o serie de aspecte foarte importante:

  • nu folosi aparate și accesorii care prezintă defecțiuni la partea electrică, deoarece riști să te electrocutezi;
  • folosește prize cu împământare pentru conectarea aparatului de sudură;
  • asigură-te de faptul că ai făcut corect toate conexiunile și că utilizezi consumabile compatibile cu materialul și aparatul;
  • sudează în medii potrivite, departe de obiecte care s-ar putea aprinde accidental;
  • asigură un spațiu ventilat cât mai bine, pentru a nu fi afectat de fum și vapori;
  • folosește echipamente de protecție pentru a nu îți pune în pericol sănătatea – ochelari, îmbrăcăminte și încălțăminte specială, mănuși etc.;
  • nu atinge obiectele ce tocmai au fost sudate cu mâinile libere, deoarece vor fi foarte fierbinți.

Întrebări frecvente

Cum depozitez corect aparatul și accesoriile?

Pentru a te bucura cât mai mult timp de aparatul de sudură, este important să îl depozitezi în condiții adecvate. Asigură-i un mediu fără umiditate și curat. Cel mai bine ar fi să îi păstrezi cutia și să îl ții în cutie, mai ales dacă îl folosești rar. Astfel îl vei feri de murdărie și praf. 

La fel procedează și cu accesoriile, dacă vrei să le ai în cele mai bune condiții.

Care e echipamentul obligatoriu pentru sudură?

Atunci când sudezi nu trebuie să îți lipsească ochelarii de protecție. Aceștia pot fi separați sau integrați într-o mască pe care o fixezi pe cap. Ei vor proteja corneea de iritații, în așa fel încât să nu riști să orbești.

Dacă fumul emanat în timpul sudurii este toxic, trebuie să iei în calcul folosirea unor măști speciale pentru respirație. 

Apoi, mare atenție la îmbrăcăminte. Ai nevoie din haine din lână sau bumbac, în straturi, care să fie tratate în așa fel încât să reziste la radiații, flacără și metale încinse. Ai grijă să nu porți haine care au pe ele pete de ulei sau combustibili. Nu uita de importanța unor mănuși lungi, din piele de vițel/porc/oaie, care să îți protejeze mâinile cât mai mult. 

Încălțămintea este de asemenea, importantă. Folosește bocanci speciali pentru sudură sau activități în medii mai dificile. 

De ce nu trebuie să mă expun pe termen lung la fum de sudură?

Se recomandă sudarea într-un spațiu foarte bine ventilat și/sau folosirea unor măști pentru respirație, deoarece fumul degajat în timpul lucrului poate fi foarte toxic. 

Studiile au demonstrat că expunerea îndelungată la crom sau nichel poate duce la cancer pulmonar, manganul poate afecta sistemul nervos central cu urmări ireversibile, iar zincul poate da simptome similare răcelii. Dacă sudezi cu astfel de materiale ai mare grijă.