Clesti de MASA

Categoria

Pret

leilei

Brand

Curent Max. (A)

Afișez toate cele 6 rezultate

Filtre

Ce este și cum folosesc un clește de sudură

Cleștele de masă pentru sudură – ce este

Acest accesoriu este o piesă componentă a unui sistem ce se ocupă de sudarea diverselor obiecte. E obligatoriu să fie folosit, deoarece asigură împământarea. El poate fi utilizat pe toate tipurile de aparate de sudură existente pe piață. Un astfel de clește crocodil se prinde de componenta de lucru, conform instrucțiunilor date de fiecare producător în parte. 

Cum se folosește un clește pentru aparatul de sudură

Toate instrucțiunile legate de utilizarea unui astfel de dispozitiv le vei găsi în manual, însă vrem să îți amintim și noi câteva reguli generale:

  • Ai grijă să setezi în mod corect cleștele de masă, deoarece altfel riști să te electrocutezi, iar un astfel de eveniment neplăcut poate duce chiar și la pierderea vieții.
  • Ai în vedere faptul că obiectul ce urmează a fi sudat se conectează la borna cu polaritate pozitivă pentru polaritate directă (recomandată atunci când trebuie sudate piesei de dimensiuni mai generoase) și la cea negativă pentru polaritate inversă (pentru piese mai mici, cu grosimi reduse). Acest lucru e valabil când se sudează cu electrozi rutilici.
  • Nu folosi clești care prezintă defecțiuni sau cabluri care nu sunt perfect funcționale.

Care e diferența dintre un clește de masă și unu pentru electrod

Un clește de masă pentru sudură, așa cum spuneam și mai sus, are rolul de a proteja împotriva electrocutării, prinzându-se de obiectul ce urmează a fi sudat. 

În ceea ce privește cleștele pentru electrod, acesta are rolul de a fixa electrodul și să se obțină astfel un contact electric potrivit, de calitate, ce va permite o sudură uniformă și rezistentă. 

Etapele unui proces de sudură

Înainte de a începe să sudezi, trebuie să verifici aparatul, cablurile, priza la care îl conectezi, pentru a te asigura de faptul că nu sunt prezente defecțiuni. Totodată, verifică electrozii, pentru a fi între o stare cât mai bună (să nu fie umezi). 

Mai departe, fă conexiunile necesare, folosește un clește pentru aparat de sudură pentru masă și dacă e nevoie pentru electrod, fixează electrodul și apoi treci la sudat, cu multă răbdare și grijă. 

La final, verifică rezistența sudurii, curăță totul și depozitează aparatul și accesoriile.

Nu uita că sudura implică și folosirea unui echipament de protecție complet și adecvat, rezistent la foc.

Întrebări frecvente 

Ce este un clește de tip menghină?

Un astfel de accesoriu e un dispozitiv de tensionare utilizat pe bancurile de lucru atunci când de dorește prinderea unor piese rotunde (țevi, profile etc.).

Polaritatea greșită poate afecta calitatea sudurii?

Da, în cazul în care nu alegi o polaritate corectă în funcție de grosimea materialelor, sudura poate fi afectată, deoarece se vor produce prea mulți stropi. Ne referim în mod deosebit la aparatele MMA. Pentru a rezolva această problemă trebuie doar să inversezi polaritatea între cleștele de masă și cel pentru electrod.

Cum pregătesc obiectul ce urmează a fi sudat pentru o conectivitate mai bună cu cleștele de masă?

Dacă vrei ca rezultatul final al lucrării să fie unul cât mai bun și să nu întâmpini nici un fel de problemă legată de o conectivitate slabă între clește și piesa ce urmează a fi sudată, aceasta trebuie curățată cât mai bine înainte, și să nu aibă urme de vopsea, rugină sau tot felul de mizerii.

Trebuie să țin întins cablul cleștelui de masă în timpul sudării?

Da, e important să faci asta atât cu firul pentru cleștele de masă, cât și cu cel pentru electrod. Dacă nu procedezi astfel, e posibil să fie afectată calitatea sudurii, mai exact formarea arcului electric poate să se facă în mod întrerupt.