OCHELARI Sudura

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez toate cele 6 rezultate

Filtre

Cum aleg cei mai buni ochelari de sudură

De ce e obligatorie purtarea ochelarilor de protecție când sudez

Când vorbim de sudură, purtarea ochelarilor de protecție este un aspect foarte important. Aceștia sunt obligatorii dacă vrei să îți protejezi ochii și să nu riști iritarea corneei sau mai rău orbirea. Astfel de accesorii îți vor proteja ochii de radiațiile optice, de lumină produsă de arcul electric, dar și de eventuala căldură emanată de această activitate.

Dacă ai o mască de sudură care se poartă pe cap și care include și ochelarii, atunci achiziționarea unui perechi de sine stătătoare nu mai este necesară, însă pentru măștile standard, care se ține în mână e mai bine să investești în astfel de accesorii.

Pe Kobill.ro vei găsi ochelari de sudură autogen, ochelari automați sau alte tipuri, motiv pentru care e important știi după ce criterii de selecție să îi alegi.

La ce să fiu atent când cumpăr ochelari de protecție pentru sudură

Următoarele aspecte sunt foarte importante atunci când vrei să achiziționezi astfel de echipamente de protecție:

  • Lentilele

Cea mai importantă parte a ochelarilor o reprezintă lentilele. Acestea trebuie să fie calitative, pentru a oferi într-adevăr protecție împotriva razelor IR/UV, dar și a altor factori.

Cel mai frecvent, lentilele pentru ochelarii de protecție sunt realizate din policarbonat, un material mai rezistent decât sticla, ce permite tratarea împotriva zgârieturilor, aburirii și oferă protecție pentru tot felul de factori dăunători care apar în procesul de sudură.

Unele dintre cele mai apreciate produse de acest tip de pe piață sunt ochelarii de sudură cu cristale lichide. Aceștia au tot felul de senzori care permit ajustarea automată a gradului de întunecare a lentilelor. 

  • Rama

În ceea ce privește ramă, aceasta trebuie să aibă dimensiunea potrivită pentru a se potrivi cât mai bine sudorului. Dacă vrei să te bucuri de experiență cât mai plăcută și sigură, urmărește ca ochelarii tăi să aibă:

    1. brațe ajustabile,
    2. apărători superioare și
    3. laterale și suport nazal.
  • Caracteristicile cheie

Sunt anumite detalii care pot îmbunătăți foarte mult modul în care sunt folosiți ochelarii, dar și protecția pe care o oferă. De exemplu, dacă vrei ca lentilele să se închidă în funcție de necesitate, atunci alege ochelari de sudură automați. Dacă folosești foarte mult astfel de accesorii și vrei să nu le schimbi în totalitate când apar defecțiuni la lentile, ci doar să le înlocuiești, optează pentru variante ce permit acest lucru.

Ce alte echipamente de protecție sunt necesare la sudură

Pe lângă ochelarii de sudură profesioniști, când faci o astfel de activitate mai sunt necesare și alte echipamente de protecție.

În primul rând trebuie să asigure protecție la nivelul întregului cap, deoarece pot să sară stropi din metalul topit și nu va fi deloc plăcut. Pentru asta ai nevoie de o cască specială. Mâinile sunt și ele foarte expuse, așadar trebuie protejate. Folosește mănuși rezistente la uzură, confecționate din piele de bovină, care să aibă un unghi mai mare pentru a proteja cât mai mult din brațe. 

Când sudezi e foarte important să oferi protecție și corpului, prin haine fabricate din materiale ignifuge. Și în final, nu uita de picioare, caz în care trebuie să folosești cizme de sudură.

Întrebări frecvente

Ce standarde internaționale trebuie să îndeplinească ochelarii de protecție? 

Normele de protecție pe care trebuie să le îndeplinească aceste accesorii pentru sudură sunt foarte importante, pentru a te asigura de faptul că produsul își va îndeplini scopul.

Standardul EN 166 face trimitere la protecția generală a ochilor, standardele EN 169 și EN 170 se referă la filtrele pentru sudură, respectiv la cele pentru raze UV, standardul EN 171 e pentru lumina infraroșie și EN 172 pentru strălucire solară.

Cât de scumpi sunt ochelarii de protecție pentru sudură?

Prețurile sunt destul de variate când vorbim de achiziționarea acestor produse. Sunt modele foarte performante, automate, cu tot felul de filtre care acoperă o gamă largă de protecții, și care costă în jur de 100 RON.

Sunt însă și produse mai simple, care și ele oferă o protecție bună și care au un preț mai redus, uneori chiar și mai mic de 15 RON. Așadar, vei găsi variante pentru toate bugetele, costul de achiziție nejustificând faptul că nu porți astfel de echipamente de protecție.