Masti Sudura

Categoria

Pret

leilei

Brand

Afișez 1 - 21 din 25 de rezultate

Filtre

Cum alegi o mască de sudură bună

De ce e important să folosești o mască de sudură

Atunci când vrei să sudezi e foarte important să folosești o mască de sudură automată sau simplă, deoarece un astfel de echipament îți protejează ochii de inflamarea acută a corneei. Nu te încumeta să sudezi fără un astfel de accesoriu, deoarece în caz contrat poți chiar și orbi. Da, nu este foarte confortabil să ții masca de sudură în mână sau pe cap, însă doar astfel poți să îți protejezi ochii.

După ce criterii trebuie să alegi o mască de sudură

E important să investești într-un astfel de produs și să știi cum să îl alegi.

Iată care sunt cele mai importante aspecte:

  • Tipul de mască

În principal pe piață vei găsi două tipuri de măști – cele clasice, care se țin în mână și cele care se introduc pe cap.

Primele sunt ceva mai inconfortabile, deoarece nu poți să îți folosești ambele mâini când le utilizezi, dar au prețuri mai accesibile. Cele care se bagă pe cap sunt mai comode, ușor de folosit, dar ceva mai costisitoare. 

  • Tipul de filtre

Măștile de sudură se diferențiază în funcție de tipul de filtre pe care îl folosesc. Astfel, vei întâlnit pe piață modele clasice, cu lentile pasive. Acestea filtrează radiațiile UV și infraroșii astfel încât prin vizor să fie vizibil doar arcul electric.

Măștile clasice sunt prevăzute cu o bucată de sticlă tratată special și au opacitate de 10 DNI. Sunt accesibile din punct de vedere financiar și pentru cei care nu își permit să investească foarte mult într-un astfel de echipament, dar sunt conștienți de cât este de necesar.

Dacă vrei un produs de înaltă calitate, alege o mască de sudură cu cristale lichide. În acest caz opacitate este reglabilă și sunt vizibile și alte detalii care pot ajuta sudorul ( materialul,  poziționare electrodului etc.).

  • Opacitatea

Opacitatea unde măști de sudură se măsoară în DIN. O mască standard are o valoare de 10 DNI, iar una automată are această valoare cuprinsă între 3 și 13 DNI și depinde de intensitatea arcului electric.

  • Dimensiuni

Criteriul acesta este important mai ales dacă alegi să cumperi o mască de sudură pe care o plasezi pe cap, deoarece ea va exercita presiune la nivelul gatului. Ideal ar fi să achizitionezi un accesoriu care să aibă în jur de 500-600 de grame, dar ergonomice sunt considerate toate cele care au până în 1 kilogram, dacă sunt mai complexe.

  • Funcții și caracteristici cheie

O mască de sudură profesională mai poate veni frecvent și cu o serie de caracteristici demne de menționat: controlul sensibilității, prezența unui număr mai mare de senzori, curele reglabile sau posibilitatea ajustării timpului de reacție. Toate acestea vor oferi o experientă plăcută, sigură și simplă.

Întrebări frecvente

Cum se folosește o mască de sudură? 

Indiferent dacă ai o mască de sudură simplă sau mai complexă, trebuie să știi cum să o folosești pentru a fi cu adevărat eficientă.

În primul rând, e important să citești manualul cu instrucțiuni, pentru a afla ce particularități are și la ce e bine să ai grijă. Apoi, probează masca și asigură-te de faptul că îți va fi suficient de comodă pentru a-ti desfășura activitatea cu ușurință.

Dacă folosești o mască ce se alimentează cu baterii sau energie solară, asigură-te înainte de fiecare utilizare că e încărcată suficient. 

În timp ce folosești produsul ai grijă să te uiți doar prin vizorul special, iar după ce ai terminat activitatea să o depozitezi și păstrezi în cele mai bune condiții.

Cum întrețin masca de sudură?

Din cauza sudurii vizorul măștii poate fi deteriorat în timp, motiv pentru care trebuie să înveți să întreții acest accesoriu. În eventualitatea în care observi crăpături sau alte tipuri de defecțiuni, e important să îl duci la reparat, pentru a-l putea folosi apoi în cea mai bună stare.

Cum știu dacă masca de sudură e omologată? 

Pentru ca o mască de sudură să fie de calitate și să te protejeze într-adevăr, ea trebuie să fie și omologată. Informații cu privire la acest aspect vei găsi în descrierile produselor, dar și pe etichete.

Măștile care sunt comercializate pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să respecte următoarele standarde:

  • EN166 – vizieră,
  • EN169 – filtru înnegrit,
  • EN175 – ecran de protecție și
  • EN379 – filtru automat.