Electrozi WOLFRAM TIG

Categoria

Pret

leilei

Brand

Grosime electrozi (mm)

Material

Culoare Wolfram

Afișez 1 - 21 din 33 de rezultate

Filtre

Tipuri de electrozi wolfram

Despre sudura TIG

Sudura TIG (Tungsten Inert Gas) sau WIG (Wolfram Inert Gas) presupune sudarea cu arc electric în mediul de gaz protector inert (de obicei argon), cu ajutorul unor electrozi speciali. Procedeul de sudare este unul complex, care implică multă îndemânare, cunoștințe și practică. 

Aparatele care utilizează această tehnologie sunt considerate a fi unele dintre cele mai performante, deoarece permit sudarea cu sau fără material, prin adaos de sârmă, pot fi utilizate atât în curent continuu, cât și alternativ și pot fi utilizate pentru îmbinarea a orice tip de material metalic, din orice poziție.

Totodată, sudura cu electrozi TIG oferă rezultate foarte bune deoarece nu presupune formarea de stropi și astfel nu se formează nici zgură, în urmă rămânând un material curat.

Ține însă cont de faptul că această tehnologie are o productivitate scăzută, rata de depunere e mică și va lua timp să sudezi, iar costurile achiziționării unui astfel de aparat și ale consumabilelor sunt mai ridicate. 

Tipuri de electrozi wolfram 

Sunt mai multe tipuri de electrozi pentru sudura TIG și trebuie să știi exact despre ce este vorba pentru a-i alege pe cei potriviți. Aceștia pot avea diverse culori și sunt variați în ceea ce privește procentul de oxid pe care îl conțin.

  • WP – sunt verzi și sunt confecționați din tungsten pur, sunt potriviți pentru a suda aliaje de aluminiu în curent alternativ și nu sunt recomandați pentru lucru în curent continuu. 
  • WT – au în componența lor toriu, fiind ușor radioactivi, motiv pentru care trebuie utilizați cât mai rar, se aprind mai repede și au o capacitate de transport a curentului mai mare. În funcție de procentul de oxid din amestec pot fi:
    • albastru închis (0.33-0.55%),
    • galbeni (0.80-1.20%),
    • roșii (1.70-2.20%),
    • mov (2.80-3.20%) sau
    • portocalii (3.80-4.20%). 
  • WZ – conțin zirconiu, având astfel un risc de contaminare mai redus. Sunt întâlniți atunci când se dorește sudarea în curent alternativ. Pot fi:
    • maro, ceea ce înseamnă un procent de oxid de 0.15-0.50% sau
    • albi, cu 0.70-0.90% oxid. 
  • WL – sunt electrozi ce se aprind ușor, având în componența lor oxid de lantan. Pot fi folosiți atât pentru curent continuu, cât și alternativ, sunt o alternativă la electrozii tungsten de tip WT și sunt potriviți pentru o mulțime de tipuri de materiale. Ca și culoare, pot fi:
    • negri (0.90-1.20% oxid),
    • aurii (1.40-1.60% oxid) sau
    • albastru închis (1.80-2.20 oxid).
  • WC – având în conținutul lor ceroxid, se aprind și reaprind foarte repede. Și ei pot înlocui electrozii WT și sunt utilizați atât în curent alternativ, cât și continuu. Sunt gri, având un procent de oxid de 1.80-2.20%.

Întrebări frecvente 

De ce trebuie să ascut electrozi de wolfram?

Dacă vrei să obții performanțe cât mai bune cu tehnica de sudare TIG, electrozii trebuie ascuțiți. Astfel, se va obține un arc electric mai bine focalizat și vor fi reduse deformațiile. Ascuțirea electrozilor nu trebuie făcută atunci când se sudează la o intensitate mare.

La ce temperatură se topesc electrozii TIG?

Acești electrozi se topesc la o temperatură foarte mare, de aproximativ 3500 grade Celsius.

Ce tipuri de gaze de protecție sunt utilizate la sudura TIG?

Cel mai frecvent vei întâlni argonul, care ajută la obținerea unui cordon de calitate, mai ales dacă este folosit în curent continuu. Apoi, mai poți regăsi heliu, care ajută la o mai bună pătrundere în îmbinare, dar și la creșterea vitezei de lucru, sau un amestec de argon și heliu, care e și el benefic pentru a suda mai rapid și pentru a realiza îmbinări mai bune.